Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Държавни гаранции за 2 млрд. лева банкови кредити за бизнеса

Най-мащабната мярка за възстановяване на бизнеса, която правителството обяви днес, е предоставянето на държавна гаранция за кредити до 2 млрд. лева, които банките да отпуснат на малкия и среден бизнес.

Гаранцията ще покрива до 50% от сумата на заема, като неговият размер не бива да надхвърля 80% от оборота на кредитирана фирма за 2020-а или 2019-а (който е по-голям).

Според правителството мярката е договорена с банковия сектор и е приета добре от него. Банките имат многомилиарден свободен ресурс, част от който са готови да вложат в такива заеми. Очакванията са те да са при лихва, която е по-ниска от нормалните кредити именно заради държавната гаранция, която дава сигурност на кредитора, че при проблеми с обслужването му държавата ще му възстанови поне поне 50% от дадените на фирмата/или фирмите пари.

Освен поносимата цена на заема бонус за фирмите е облекчената процедура по обезпечение. Ясно е, че тези заеми няма да се гарантират с ипотеки, но така и не се разбра до момента дали по тях ще се допускат други обезпечения – например особени залози.

Тук въпросът е кой именно ще дава държавната гаранция. Предишните механизми за гарантирано кредитиране минаваха през Българска банка за развитие. Правителството увеличаваше капитала й и с това увеличение тя гарантираше заемите, които банките отпускаха на бизнеса. Сега явно процедурата ще е друга, но едва ли ще минава през директна гаранция от държавния бюджет, тъй като тя е законова лимитирана и може да бъде увеличена само с решение на Народното събрание. По-скоро правителството е намерило останали свободни средства – около 1 млрд. лева, осигурени от европейските фондове, с които да обезпечи тази държавна гаранция, която да покрива 50% от заеми общо до 2 млрд. лева.

Другият голям въпрос е как фирмите ще погледнат на подобна подкрепа. Както стана ясно, повечето от закъсалите заради кризата компании не искат заеми, а директна финансова помощ – под формата на безвъзмездно даване на пари или на отлагане на дължими плащания. Такава бе мярката 60/40, мярката за покриване на до 80% от разходите за изминал период от време от НАП, както и най-ефективната и популярна сред бизнеса мярка до момента – мораториума по плащанията по кредити, включването в която обаче приключи през март 2021-а.

От правителството обявиха, че тъй като от ситуация на локдаун бизнеса вече влязъл в състояние на възстановяване, поради това то прекратява мерките, свързани с раздаване на пари, и преминава към мерки, подкрепящи жизнеспособни и перспективни компании, каквато е оповестената гаранционна програма за заеми общо до 2 млрд. лева.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img