Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Държавата ще плаща наема на украинците, започващи работа

Снимка: архив БГНЕС

Държавата ще заплаща наема на украинските бежанци, започващи работа. Парите няма да бъдат да давани директно на тях, а на работодателите като стимул да наемат бежанци на работа.

Това съобщи на дискусия, организирана от представителството на Европарламента у нас вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Константинова не влезе в подробности относно този механизъм, като само анонсира кратко, че мярката ще бъде обявена следващата седмица. Не бе дадена и възможност за въпроси, като Константинова отказа да говори пред медиите след края на събитието.

Над 200 хиляди украинци са преминали през България от 24 февруари, когато започна военния конфликт, а броят на пожелалите да останат у нас доближава 100 хиляди, като скоро тази кота ще бъде премината, съобщи още вицепремиерът.

Тя отчете още, че страната ни се справяла много добре със справянето с бежанския поток и приобщаването на бягащите от войната хора у нас.

България се справя повече от добре при начертаването на пътя на бежанците у нас. Транспонирахме директивата на ЕС за временна закрила, като само за седмица създадохме системата и започнахме да издаваме документи, като вече има над 200 гишета за регистрация„, посочи тя.

И подчерта – България била на първо място в ЕС по процент издадени документи на пожелалите това бежанци – 85%.

Оттук нататък, добави Константинова, следва да се създаде път за приобщаването на тези хора в България. 65% от бежанците са посочили, че имат желание да започнат работа в рамките на първите няколко месеца. Проблемът пред много пред тях, в огромния процент жени, е това, че при започване на работа трябва да се намери кой да гледа децата им. „Например в София, където има най-много работа, знаем, няма места в детските градини. Освен това ваксинационните паспорти са различни, някои от децата не са ваксинирани. Цялата задача е изключително комплексна.“

Кризисния щаб за украинските бежанци ще се оглави от Мариана Тошева, шеф на Агенцията по бежанците, след като бившия ръководител на звеното полк. Валери Рачев подаде оставка, съобщи още Константинова.

Държавата към момента е заета с анализ и разработка, като се работи по цялостен план за интеграция на украинските бежанци. Освен това – по линия на ЕС България ще получи 48 млн. евро за справяне с бежанския поток.

Все още се правят и разчети на финансовите параметри на мярката за заплащане на наем при започване на работа, но вече има силно изразен интерес от страна на много работодатели, даде повече подробности след събитието Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците и новоназначен шеф на кризисния щаб.

Най-силен интерес има от производствения сектор като шивашки фирми и др., също така в ресторантьорство и хотелиерство, има готовност и за наемане на квалифицирани кадри като лекари, инженери и др.

Тъй като интерес от работодатели има от различни населени места, по-равномерното разпределение на украинците, а не основно по Черноморието, както е сега, ще спомогне и за по-бързата им интеграция. Тази мярка ще спомогне сериозно за интеграцията на украинските бежанци в България, подчерта Тошева. „Украинските бежанци по-лесно ще се впишат, ако не са на големи групи и са в различни населени места, ще могат много по-лесно да се впишат в ритъма на живот там и да се възползват от услугите, които се предлагат.

Активно се работило и по въпроса с настанените в хотели бежанци, които трябва да напуснат до 31 май. Те ще бъдат настанени във държавни бази, като към момента множество ведомства са дали информация за наличната леглова база в различните обекти.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

ПП-ДБ биха преговаряли с ГЕРБ и след изборите

Бихме преговаряли с ГЕРБ-СДС след изборите, но както видяхме,...

Румен Радев дава третия мандат на Тошко Йорданов

Още вчера Тошко Йорданов заяви, че ще върнат мандата

Грипът доминира над COVID-19

Отчита се спад на вирусните заболявания в страната

Движението в центъра на София ще бъде затруднено от честване на 20 г. България в НАТО

Въвежда се извънредна организация на движението в центъра на...

Родителите на изчезналата Ивана обявяват парична награда (ВИДЕО)

Родителите на Ивана, която изчезна на 22 февруари, обявяват...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Все пак комунист няма да управлява Залцбург

Лявоцентристкият заместник-кмет на Залцбург Бернхард Ауингер победи своя съперник...

Австралия и Обединеното кралство засилват сътрудничеството в отбраната

Австралия и Обединеното кралство подписаха в четвъртък ново споразумение...

Земетресение от 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова Гвинея

Трима души загинаха, разрушени са стотици домове

Росен Йорданов: Политиката ни е като Националния отбор – никой не я гледа

Росен Йорданов, социален психолог. - Вече се уморихме от зрелищни...

Жандармеристи с тежко въоръжение пазят реда у нас след терористичната атака в Москва

Няколко структури на МВР предприемат засилени мерки за обезпечаване...

Северна Корея няма интерес към среща на върха с Япония

Северна Корея заяви във вторник, че провеждането на среща...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img