Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДАНС установила, че проблеми на пазара на горива има

Държавната агенция „Национална сигурност“ е идентифицирала проблеми около производството на горива от „Нефтохим“. Това стана ясно от думите депутата от ИТН Андрей Михайлов, който е и председател на временната парламентарна комисия, целяща да установи всички факти и обстоятелства с доставката на суров петрол до „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Макар и многократно питан след края на заседанието на комисията, проведено във вторник, Михайлов не уточни какви конкретно проблеми са били установени и при кого са били точно те – при самата рафинерия или другаде, дали датират още от доставчика и т.н. Самото заседание, на което депутатите изслушаха директора на ДАНС Пламен Тончев, бе засекретено за представителите на медиите. Самият Тончев пък отказа всякакъв коментар.

Нямаше много тайни (в представения доклад на ДАНС). Някои от нещата бяха известни на народните представители, няма да навлизам в детайли, защото законът не ми го позволява, но ще го кажа така – бяха идентифицирани действително проблеми„, каза Андрей Михайлов, отново без да влиза в конкретика.

Искаме да установим всички детайли по отношение на себестойността на суровината„, уклончив бе още той на въпрос от кого произлизат установените проблеми.

Михайлов е помолил Пламен Тончев до края на седмицата подопечната му служба, ДАНС, да изготви и изпрати до народните представители предложения и препоръки какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се адресират въпросните проблеми.

Депутатът от партията на Трифонов подчерта още – доставната цена на нефта е само един от факторите, определящ цената на горивата на дребно, като голямо значение има още и стойността на преработката, данъците и акцизите, както и надценката.

В пазара на горива навсякъде има казуси, които трябва да бъдат решени. И те се премахват чрез махане на пречките и повече конкуренция. Затова и поискахме от ДАНС конкретни мерки, не само доклад. Искаме промяна през премахване на тези бюрокрации, регулации и изкривявания на конкуренцията. Така мога да ви го кажа, без да нарушавам закона за класифицираната информация„, коментира на свой ред Мартин Димитров от „Демократична България“.

Наистина имало проблем с цените на горивата, за което показателно било, че при поскъпване на петрола отразяването в цените на дребно е мигновено, но при тенденция на спад това не е така, призна народният представител от управляващата коалиция. Но определи твърденията на ГЕРБ, че 1 лев от цената на бензин и дизел отиват в частни сметки като популизъм.

А какви са решенията на проблема с ниската конкуренция и изкривяването на пазара на горива? „Преди месец управляващата коалиция приехме свободните капацитети на данъчните складове да бъдат пращани към митниците и да бъдат обявявани в специална платформа. Това десет години не се случва и ще доведе до повече конкуренция. Това е една такава мярка. Мислим и за още свързани, така да го кажа, за да спазя това, че беше закрито заседанието„, влезе в относителна конкретика Димитров.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хиляди грузинци казаха „не“ на Закона за чуждестранните агенти

Хиляди грузинци протестираха в понеделник в столицата Тбилиси, докато...

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава "Ройтерс". Причината е,...

Аржентински съд обвини Иран за атентат срещу еврейски център през 1994 г.

Ново решение на висшия наказателен съд на Аржентина обвини...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

Нидерландия ще ни съдейства пред Австрия за пълен Шенген

Неприемливо е да не сте членове на Шенген и...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img