Даниел Митов не вижда смисъл от КСНС

Views 3389
0 0
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов не разбира какво налага свикването на КСНС, след като има изграден национален консенсус в България по темата за Република Северна Македония и никой не е заявил намерение да разруши този консенсус и да предложи нов.

Със свикването на КСНС може да бъде счупен този консенсус, аз не знам дали не е това целта. Президентът Румен Радев очевидно е поемал някакви ангажименти по време на двете служебни правителства и сега се опитва да прехвърли отговорността върху политическите партии за неуспеха за неизпълнение на тези ангажименти, коментира Митов в предаването „Неделя“ 150 по БНР утрешния КСНС при държавния глава.

Според Митов Румен Радев е длъжен да поддържа консенсуса по темата „Северна Македония“. „Трябва да се води и много активен разговор с ЕК, така че да стане ясно, че ЕС не може да си затваря очите по отношение на неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на Скопие и трябва да застане на страната на България. Постепенно трябва да започне да се разбира, че в предстоящата преговорна рамка е необходимо да се включат изискванията на България като част от преговорния процес“, подчерта бившият външен министър.

Митов коментира, че визитата на премиера Кирил Петков в РСМ на 18 януари е жест, който дава основание да се мисли, че има намерение да се промени българската позиция. „Когато се прави такъв жест, е важно да се обясни дали това ще промени нещо, а не да се оставят възможности за спекулации, появяват се намерения от трети страни, които не кореспондират с реалността“, заяви Митов.

Той също повтори тезата на партията от последните няколко дни, че ще съдят вътрешния министър Бойко Рашков за клевета. Бойко Рашков ще трябва да доказва твърденията си в съда, той няма да може да ги докаже“, сигурен е Митов.

Припомняме, България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани.

През миналата 2021 г. заседанието на КСНС се проведе на 16 август. Тогава темата беше „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Костадинов: Заповедта за зеления сертификат е спусната отгоре

Има заповед, спусната на правителството на България, според която зеленият сертификат ще стане задължителен за всички административни сгради. Това мнение изрази лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в интервю за предаването Неделя 150 по БНР. Той уточни, че партията му е срещу принудителното ваксиниране, каквото според него се налага със зеления […]