Да внимаваме с оценките на кредитните рейтинги, настоя Янев (СНИМКИ)

Прочитания 31206
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Служебният премиер Стефан Янев е доволен, че за първото тримесечие на тази година икономическите показатели са добри. Политическите партии трябва да решат дали ще има стабилност или нестабилност, призова той.

Трябва да се гледа внимателно на кредитните рейтинги, но каква ще бъде политическата стабилност, зависи от всички нас, каза Янев от трибуната на Народното събрание, като не пожела да отговори на въпроса на депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков дали има нещо хубаво направено от предишното правителство.

Припомняме, че преди 5 дни стана ясно, че Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута „BBB“ с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява понижението на макроикономическите рискове по линия на COVID-19 и по-високата устойчивост на икономиката.

Във връзка с присъединяването на България в Еврозоната и приемането на еврото като национална валута, Янев напомни, че България е приела решение за присъединяване в Еврозоната преди повече от година.

Важното е, че, когато дойде моментът да се взимат съответните решения, трябва да има информиран дебат. Важно е какво искаме и как го искаме, да имаме оценка на икономическото развитие и ако имаме позитивен тренд, може би е удачно да се присъединим към еврото, когато има желание на държавите участнички в Еврозоната, каза Стефан Янев.

Ако икономическият тренд е негативен, то трябва да се помисли много сериозно, настоя Янев.

По отношение на енергетиката премиерът заяви, че проблемите в енергетиката не са от май месец и не могат да обърнат колелото на историята. Развитието на българската енергетика от години се нуждае от стратегическо мислене, изработване на стратегия какво следва и какво бихме искали, заяви Янев пред депутатите.

Енергетиката е в основата на икономиката и ако искаме да имаме инвестиции, развитие и стабилност на правораздавателната система, трябва да имаме сигурна енергийна база, която на всичкото отгоре да бъде способна да произвежда енергия на конкуренти цени. Такава стратегия Янев не намерил.

Проблемите в държавната ТЕЦ „Марица-изток“ са изключително остри, както от необходимостта на енергетиката, така и на заетите хора, отчете Янев

По думите му предстои много сериозен дебат за енергетиката. Опираме до стратегия и тази стратегия трябва да бъде подготвяна от правителство. Енергетиката е структуроопределящ отрасъл, но моята препоръка е да бъде разгледана и приета стратегията за енергетиката от самото Народно събрание, настоя Стефан Янев.

По отношение на строителството на АЕЦ „Белене“ Янев отново заяви, че трябва стратегия за енергетиката.

Искаме или не искаме да имаме икономика, искаме или не искаме да имаме индустриална енергийна база, която може да работи?„, запита служебният премиер.

Необходимо е да се вземе решение дали искаме или не искаме да строим допълнителна площадка за АЕЦ „Белене“. Строителство на нови ядрени мощности трябва да започне в най-скоро време, настоя премиерът.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Контакти и информация за автора:

Екип: Тодор Стефанов, Софи Димитрова,

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ДБ чакат покана от ИТН, не дават подкрепа за котка в чувал

Демократична България остават в очакване ИТН да ги поканят и да покажат състава на Министерски съвет, да дадат формулата и да поемат ясни ангажименти по конкретни политики. Това отговори съпредседателят на партията Христо Иванов в отговор на обвиненията на депутатите на Слави Трифонов. „Ще преценим дали ДБ ще приеме това […]