Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Да се пазим от попадане в аквапланинг призовават от Агенцията по безопасност на пътищата

Три пъти е по-голяма вероятността за водачите на моторни превозни средства да попаднат в пътнотранспортно произшествие при дъждовно време или мокри пътни настилки. По тази причина от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовават всички, които ще предприемат пътувания за празниците, да намалят скоростта и да увеличат дистанцията, особено при неблагоприятни метеорологични условия.

Средносрочната прогноза за времето, която регулярно се подава към Националния център за безопасност на движението по пътищата, показва, че през следващите дни на места в страната ще има превалявания, ниските температури също са предпоставка за образуване на слана, а на по-високи места – и на заледяване. Дори при добри метеорологични условия на времето е важно хората да бъдат със засилено внимание, защото се очаква интензивен трафик.

Анализ на данните за пътния травматизъм показва, че средно по 500 ПТП с пострадали хора възникват всяка година през месец декември. По тази причина от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовават хората да бъдат особено внимателни.GPS проследяване на камиони

Предстоят едни от най-обичаните празници. Въпреки че искаме да сме с близките си, много от нас ще спазят препоръката на здравните власти за социална дистанция. Нека обаче спазваме дистанция и когато сме на пътя, защото именно тя може да ни даде времето да реагираме и да ни предпази да попаднем в инцидент, последствията от който могат да са фатални, призовават експертите.

Сред най-важните съвети за безопасно пътуване през зимата е техническата изправност и подготовката на автомобила. Изборът на гуми е ключов, а елементи, които водачите понякога подценяват, са също много важни – изправността на чистачките и светлините, както и колко добре е изчистен автомобилът от натрупан сняг върху него.

Не трябва да забравяме, че максимално разрешената скорост е изчислена при добри метеорологични условия. При дъжд, снеговалеж или ограничена видимост, намалете скоростта и увеличете дистанцията, подчертават още експертите.

Те апелират и никой да не подценява умората, когато е на път и поясняват, че хиляди хора по света всяка година губят живота си, защото са заспали на волана. 

Разсейването е също толкова опасно, затова включете самолетния режим на телефона, настройте GPS системата и изберете музиката, която ще слушате, преди да потеглите. Когато шофирате, двете ръце трябва да са на волана, а погледът да следи само трафика, посочват от Агенцията.

Един основен съвет за пасивна безопасност: всички пътници в превозното средство да поставят обезопасителните си колани. Коланът на задната седалка също е задължителен, а той спасява живота не само на пътника, който го носи, но и на човека, който седи пред него, се посочва още в препоръките на Агенцията. Акцент се поставя и на задължителното изискване децата до 12 г. да пътуват в специализирано детско столче.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Комисията за аферите в Митниците и Асен Василев приключи работа

Комисията за аферата в Агенция "Митници" приключи дейността си....

Групата на ПП-ДБ в Общинския съвет в Плевен се разпуска

Тримата членове на коалицията стават независими

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Швеция ще изпълни плановете си да изпрати войски в...

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Ирак екзекутира 11 бойци на „Ислямска държава“

Те са били осъдени на смърт по обвинения в тероризъм

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран отрича скоро да получи руски изтребители Су-35

Техеран опровергава информация за предстояща доставка

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

„Хизбула“ изстреля десетки „Катюши“ по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села

Намериха труп в река Поройна в Шумен

Полицията извършва оглед на място

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

АЕЦ „Козлодуй“ получи свежото ядрено гориво от „Уестингхаус

Зареждането на първите касети започва през май

Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ за общо управление след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ...

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Сирийският президент Башар Асад изрази увереност в способността на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img