Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Да, България“: 15 наши лица са служители на Nexo

Във връзка с въпросите, свързани с дарители, от ПП „Движение Да, България“ обявиха, че за 15 лица може да се установят данни, че са служители на Nexo.

От там припомнят, че партиите не могат да събират данни за служебното правоотношение на своите дарители.

Според регистрите на движението, част от тези дарители са членове, учредители и активисти.

Общо дарените суми от тези лица са в размер на: 199 999 лв. за 2021 г. и 199 993 лв. за 2022 г.

Във връзка с появили се в медиите твърдения, че тези дарения представляват 90% от всички дарения, се уточняваме, че през календарната 2021 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП „Движение Да България“ са 3167 на обща стойност 2 690 870.70 лв.

Това включва както банкови сметки на местни организации, така и други финансови инструменти (PayPal, ePay, Stripe), включително дарения в брой и такива, постъпили по нарочните банкови сметки, създадени за съответните предизборни кампании на Коалиция „Демократична България – Обединение“ за парламентарните избори, проведени на 4 април 2021 г.,

11 юли 2021 г. и 14 ноември 2021 г., където ПП „Движение Да България“, като юридическо лице, е титуляр.

През 2021 г. са постъпили 10 дарения от юридически лица на стойност 35 260 лв., като всички дарения, постъпили след влизането в сила на 27.04.2021 г. на забраната за получаване на дарения от юридически лица са възстановени в пълен размер.

През календарната 2022 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП „Движение Да България“ са 1273 на обща стойност  111 788.62 лв.

През посочение период бяха проведени безпрецедентни 4 предизборни кампании за парламентарни избори. Горепосочените суми са похарчени изцяло за финансиране на тези кампании и всеки разход е надлежно и документално отчетен съгласно изискването на закона.

Общо за двете години въпросните дарения представляват 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите.

Всички тези дарения са публични. Спазени са стриктно изискванията на закона – средствата са дарени от физически лица по банков път, като са предоставени изискуемите декларации за произход на средства. Информацията за даренията е достъпна на сайта на Сметната палата от месеци, защото всяко едно дарение за предизборна кампания се обявява в седемдневен срок от неговото получаване.

Контролната комисия на ПП „Движение Да България“ е сезирана да оцени всички факти и обстоятелства, свързани с горепосочените дарения, с оглед тяхната законосъобразност и и съответствие с устава и принципите на ПП „Движение Да България“.

Ще подкрепим предложението да се създаде Временна парламентарна комисия по темата и ще предложим тя да приключи с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии, пише още в позицията.

Припомняме, че миналата седмица прокуратурата и полицията претърсиха офиси на фирмата Nexo, която е свързана с бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев, съдружника му Коста Кънчев, както и сина на бившия социален министър Лидия Шулева – Георги Шулев.

След акцията четирима души бяха задържани и привлечени като обвиняеми.

Двамата задържани са обжалвали наложената им парична гаранция в размер на по 1 млн. лв. Това съобщи днес bTV като се позова на свои източници. Съдебното решение се очаква следващата седмица.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава...

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

СГП предлага законови промени за пияните шофьори, причинили тежки катастрофи

Софийската градска прокуратура (СГП) отправя предложения за законови промени...

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

СГП предлага законови промени за пияните шофьори, причинили тежки катастрофи

Софийската градска прокуратура (СГП) отправя предложения за законови промени...

Йордания, Ирак и Ливан възобновиха въздушния трафик (ВИДЕО)

Рисковете за сигурността вече са преодолени

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че блокът все още...

ФБР разследва рухването на моста в Балтимор

ФБР започна федерално наказателно разследване на срутването на моста...

Срещу $5 млн. сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб „Абдула“

Сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб "Абдула" рано в неделя, след...

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img