Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Д-р Ангел Кунчев: Към момента не мислим за сваляне на маските на закрито

Снимка: БГНЕС

Ако задържим 14 дни нивото на заболеваемост под 60 000 души, няма да има претенции към българските граждани да пътуват навсякъде по света. Реалната заболеваемост е под официалната. Това заяви пред БиТиВи главният държавен инспектор Ангел Кунчев.

Към момента в страната има около 1,300 млн. имунизирани души – няма количество хора, с които да гарантираме, че няма да има нова епидемиологична вълна, обясни той.

Към момента не се мисли за премахване на задължението маските да се носят на закрито – почти няма страна в Европа, която да го е направила. Засега всички мерки са за премахване на маските на открити пространства, рано е за премахване на закрити, уточни д-р Кунчев.

Рискът, който се поема, не е толкова голям, категоричен е държавният здравен инспектор.

Няма епидемиологични взривове сред деца, когато са започнали училище. Сега имаме ниска заболеваемост и по 1-2 смъртни случая. Въпросът е да не станем като през 2020 г., каза Кунчев.

Той също иска да има яснота за високата смъртност в страната по време на пандемията. „Защо загубихме над 17 600 живота – и аз искам да има яснота от къде идва. Населението на България е застаряло, здравният статус на това население е доста лошо. Така е и по диабет, сърдечно съдови болести. Такива ще са резултатите. Профилактичните програми трябва да работят„, каза Кунчев.

Относно начина на вземане на решения, той твърди, че е било смесен – решенията са се вземали от мнението на политиците и експертите. Ваксинационният експертен съвет на Германия реши да се изчака с ваксинация та на децата, правителството реши да го направи, даде пример с противоборството на мненията и в чужбина.

Относно мерките Кунчев обясни, че е имало различни интереси – Социалното министерство настояваше да са по-малко хората, на които трябва да се плащат помощи, каза той. Важно е да има информация, но има и по-чувствителни хора и тя им влияе.

Когато се пишеше националният ваксинационен план изчетохме почти всички европейски планове и затова започнахме с медицинските работници, които не трябва да заразяват останалите, каза той.

Това, което се случи в Индия е изключително сериозно, обясни Кунчев. У нас основно британски вариант. Не сме засекли внос на коронавируса – бразилски, южноафрикански. Румъния и Гърция засякоха индийски вариант.

Българският вариант на коронавируса не води до по-тежко преминаване през болестта, уточни той.

За проверката на дейността на Националния оперативен щаб д-р Кунчев каза, че ако решенията не са мислени, нямало да ги предлагат. Всяко едно нещо, което се оценява, трябва да се оценява на базата на това, което се случва, каза той.

В началото имаше залитане към прекалено тежки мерки, спиране на ходене към големите паркове, включително Витоша – това не доведе нищо особено. В края на мерките се установи, чесе пречи на икономиката, стана ясно от думите на д-р Ангел Кунчев.

На въпрос дали се притеснява, той каза: „Нищо не ме притеснява, въпросът е тези оценки да се правят адекватно от специалисти. Идеята е да се учим от грешките си„.

За ваксинацията д-р Кунчев обясни, че получава обаждания от колеги и познати, които планират да се върнат в България, за да се ваксинират. Имаше паралелна дейност на лични лекари, зелени коридори, електронна платформа.

Според него трябвало да има широкомащабна информационна кампания.

България в следващите 6 месеца има две задачи – честни избори и да възобнови ваксинацията“. Има 12% ваксинирани с първа и 8% с втора доза. Хората се колебаят. Няма какво да измислим топлата вода, хората са го измислили„, каза д-р Кунчев.

България е една от първите страни в Европа, която дава възможност от утре да издава европейски сертификат. Част от чувствителната лична информация остава вътре. Това не е документ за пътуване, той улеснява пътуването, категоричен е той. Нормално е хората, които са се имунизирали да могат да се придвижват без формалности.

Запитан дали му е искана оставката, той каза: „Не ми е искана оставката, не виждам основание. Има районни здравни инспекции, където хората имат 2000 часа наднормен труд – той не може да се плати, не може да се компенсира„, каза д-р Ангел Кунчев.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПП-ДБ: Причината за новите избори е Делян Пеевски

"Решението да отидем на нови избори, беше на Делян...

Калоян Паргов няма да се кандидатира за председател на БСП-София

Калоян Паргов няма да се кандидатира отново за председател...

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Кирил Петков посъветва ГЕРБ да се отърсят от Пеевски (ВИДЕО)

"Господин Пеевски и Господин Борисов не притежават тази държава....

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img