COVID пандемията увеличила кибертормоза сред подрастващите

Прочитания 1697
0 0

Кибертормозът се отключи от пандемията, затова ние от Държавната агенция Закрила на детето създадохме помагало за безопасност в мрежата, което е разпространено сред всички училища в страната и може да се изтегли от сайта на Агенцията„. Това каза Георги Иванов, главен експерт в ДАЗД, съобщи БНР.

Ако трябва да бъда откровен, децата пострадаха доста заради коронавируса. Тийнеджърите например трябваше да променят начина си на живот за една вечер – без училище, без тренировки, без приятелства. Всичко изведнъж замря.

Това стана причина да започнат да прекарват повече време с телефоните и компютрите. Данните на националната телефонна линия, която е към Държавната агенция за закрила на детето – 116, 111 показва, че в периода на пандемията децата търсят възможност да общуват повече през социалните мрежи.

Поводите за кибернасилие

Това се случва най-често в тийнеджърска възраст. Обикновено при нежния пол. За разлика от момчетата, които използват физическо насилие, при момичета се наблюдава кибернасилие или отхвърляне от група, както и създаване на фалшиви профили.

Давам пример – деца, които се връщат от чужбина в малък град и изглеждат доста по-добре, като облекло и маниери от другите, се превръщат в обект на насилие, защото са различни.

Сигналите за тормоз от страна на децата

През 2020 г. са постъпили 817 сигнала за насилие над дете на Националната телефонна линия. От началото на годината до днешна дата обажданията за насилие са 577, което показва, че има леко повишаване на сигналите.

Най-често се съобщава, че насилието се извършва в семейството от родителите. Много често родителите, които съобщават за насилие над детето са в родителски конфликт.

В периода на пандемията на линията са постъпили приблизително 77 400 обаждания. Проведени са 26 231 консултации за оказана психологическа помощ.

Най-често сигналите се подават от деца, които съобщават за насилие срещу други деца. След това се обаждат родители и учители.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От РЗИ продължават с проверките за спазването на противоепидемичните мерки

518 обекта с обществено предназначение са проверили здравните инспектори на РЗИ-София през изминалата седмица във връзка със спазването на противоепидемичните мерки. Инспектирани са още 287 търговски обекта, 192 заведения за обществено хранене. Издадени са 92 предписания. 32 проверки са извършили здравните инспектори в Софийска област. РЗИ-Монтана е извършила 164 проверки. Обект […]