Covid бунтовете в Мартиника набират сила, нападат полицаи и журналисти (ВИДЕО)

10 полицаи са ранени, един тежко

Прочитания 13320
0 0
Снимка: ЕПА / News24sofia.eu

Протестите срещу ограниченията на COVID-19 на френската територия на Мартиника се засилиха и ситуацията е „много напрегната“, каза държавен служител в петък, след като бунтовниците раниха полицаи, нападнаха журналисти и подпалиха резиденцията на държавния представител, съобщава „Ройтерс“.

Последната нощ бе очевидно по-интензивна от предните“, каза местен говорител на френската държава.

Мартиника и съседната Гваделупа са засегнати от сблъсъци през последната седмица, след като френското правителство наложи по-строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин каза в петък, че властите в Мартиника и Гваделупа са извършили 10 ареста след стрелба в четвъртък вечерта, като са ранени няколко души.

Журналисти от френска телевизия, новинарски и фото агенции бяха нападнати в четвъртък вечерта, съобщи медийната група Altice в изявление, потвърждаващо по-ранните думи на министъра. Един полицай е тежко ранен и се нуждае от операция, съобщиха местните власти. Общо 10 полицаи са ранени.

Прокурорите казаха, че маскирани са се опитали да запалят и официалната резиденция на префекта, най-висшия представител на централната френска държава там, но не са нанесени значителни щети.

Френското правителство проведе спешна кризисна среща в петък, за да разгледа развитието на събитията, тъй като бунтовете все още продължават, каза източник, близък до френския външен министър.

Задължителните ваксинации за здравните работници, мярка, която вече е въведена в останалата част на Франция, предизвика недоволство сред мнозинството чернокожи на островите.

Някои нарекоха мерките – връщане към ерата на робството на Франция, настоявайки, че трябва да им бъде позволено да правят собствен избор относно здравното лечение. Протестиращите също призовават за повишаване на заплатите и по-ниски цени на енергията.

Местните власти на Мартиника наредиха полицейски час в четвъртък, след като протестиращи ограбиха магазини и издигнаха горящи барикади.

В Гваделупа, където протестите започнаха по-рано, има историческо недоверие към управлението на правителството при здравни кризи, след като много хора бяха систематично изложени на токсични пестициди, използвани в бананови плантации през 70-те години на миналия век.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Обвиниха мъжа, пребил до смърт млада жена в София

Той е задържан за 72 часа