Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Чудеса стават и след Коледа, обнадеждена е Йотова за втория мандат

Снимка: архив БГНЕС

Вървим с бързи крачки към трети мандат, но нека все пак да изчакаме и тази седмица да измине. Тази позиция изрази вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти днес.

Вчера номинираният за премиер от „Продължаваме промяната“ Николай Денков прие втория мандат за съставяне на правителство от държавния глава Румен Радев, а срещата между тях се проточи необичайно дълго- над час и половина. Много внимателно слушах акад. Денков вчера и той сякаш все още не е загубил надежда, посочи вицепрезидентът.

Направихме много конструктивен разговор, обсъдихме декларацията с приоритети на ПП, външната политика, от Република Северна Македония, през войната в Украйна, до ситуацията вътре в страната, доволна е Йотова. Стана дума и за перспективите пред българската енергетика и по въпросите сякаш нямаше големи различия, допълни още тя.

Йотова коментира и отношенията между ПП и президента, предвид острите реплики, които си размениха в края на миналата година.

Не смесвам разума и резултата с емоциите. Все пак изреченото от Румен Радев мнение, той много успешно защити, смята визепрезидентът. Не сме говорили за лични отношения, защото това което предстои е много по-важно, а въпросите, които трябва да бъдат решавани не търпят отлагане, убедена е Илияна Йотова.

Тя сподели, че с държавния глава не са обсъждали на кого ще връчат евентуален трети мандат, тъй като още не е приключила процедурата по втория.

Чудеса стават не само по Коледа, ами и след Коледа, така че нека да видим и самата дискусия в парламента как ще се развие, обнадеждена е Йотова.

Ще бъде ли предложена за гласуване в Народното събрание въпросната декларация на ПП, кой какво ще защити от този документ и ще бъде ли изобщо защитен, очаква развръзката вицепрезидентът. Не смятам, че тази декларация трябва да се отхвърли с лека ръка, въпреки че е доста разнородна и небалансирана на моменти, допълни още тя.

Припомняме, след края на разговорите между ПП и държавния глава, Николай Денков заяви, че е реалист що се касае до възможностите за сформиране на кабинет на малцинството с втория мандат с оглед на засега категоричния отказ на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ да бъде обсъдена и допълнена програмната декларация на проектокабинета.

След като „Продължаваме промяната“ получиха втория проучвателен мандат, бе свикана среща, на която присъстваха единствено представители на ПП, „Демократична България“, БСП и „Български възход“. Социалистите решиха да не подкрепят документа с приоритети поради различия по важни точки, а от „Български възход“ заявиха, че ще обсъждат перо по перо, като и те имали резерви по дадени параграфи.

Днес на първото за годината пленарно заседание, всички партии имаха възможност да представят декларация от трибуната, с която да очертаят политическите си действия.

„Продължаваме промяната“ пожела здраве и да се свърши нещо полезно за България. Николай Денков припомни, че в декларацията, която партията иска да приеме НС се задават ясни приоритети и попита депутатите с кои от тези приоритети не сте съгласни? Въпрос отправи към народните представители и как си представят третия мандат?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че ще се бори за политическа стабилност чрез съставянето на редовно правителство. Третият мандат е мандат на разума и очевидно всички гледаме към него, подчерта Нинова.

От ДПС също изразиха мнение, че вторият мандат е пред провал, затова ДПС гледа към третия. Народът очаква това от нас, хората искат редовен кабинет, а правителството има отговорната задача да реши проблемите на хората, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Според ГЕРБ пък мнозинство в 48-ото Народно събрание има. Тома Биков, определи третия мандат като кризисен и нестандартен и смята, че трябва да се оползотвори максимално.

Дотук изглежда, че БСП, ДПС и ГЕРБ виждат надежда в съставянето на правителство, но с третия мандат.

В декларация от името на „Възраждане“ лидерът на парламентарната група Костадин Костадинов заяви, че този парламент е мъртво роден и е с много кратък политически хоризонт.

За „Български възход“ българският парламент е място за диалог, а Стефан Янев иска лидерски решения и идеи, които да увличат. Няма да бъде работещ моделът, предлаган от мандатоносителите от „Продължаваме промяната“ и партньорите им от „Демократична България“ за сформиране на правителство на малцинството, убеден е Янев, който все още се чуди дали от БВ да подкрепят декларацията на Промяната.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че е от огромно значение сформирането на редовно правителство „и това е една от причините да кажем „да“. Този парламент трябва да излъчи редовно правителство, което да води страната, което да прави реформи, които да стъпват на ясна програма, допълни още Иванов.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

Въздушният трафик е нарушен в региона на Близкия изток (ВИДЕО)

Русия не е била уведомена от Техеран за атаката

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви, че...

Гешев подозира, че Борисов стои зад атентата срещу него (ВИДЕО)

Бившият главен прокурор Иван Гешев се яви на разпит...

БНБ отново предупреждава за телефонни измами от името на банката

За продължаващи телефонни измами от името на БНБ съобщава...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img