Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Четири еднакви НПО си делили парите за превенция сред младежите

Снимка: БГНЕС

Четири НПО-та в продължение на пет години са печелили конкурсите по националните програми за превенция към Министерство на младежта от спорта. Това обяви след заседанието на Министерски съвет министърът Андрей Кузманов.

Подробно той обясни нещата така: Става въпрос за Националната програма за изпълнение на младежките дейности по Закона за хазарта, стартирана през 2017 г. Много младежки организации участват в програмите за превенция. На пръв поглед впечатление прави, че около 2 млн. лв. са заделени от 2017 г., като за тази година са заделени 5.4 млн. лв. и то при положение че в момента в хазартния бизнес има само един играч. В други години са били повече играчи, а са давани по-малко пари.

Интересен факт е, че със заповед на бившия министър Красен Кралев е обявен конкурс на 12.01, който е прекратен на 27.01. Това са много сериозни пари, дадени за интересно кратък срок. Конкурсът не е направен по правилата – без външни оценители и критерии. Участват 130 фирми, класирани 35, както и има и организации, които не са класирани, въпреки че класираните имат същите недостатъци. Пълен субективизъм и лично мнение„, коментира Кузманов.

Той обясни, че участват 4 фирми, които печелят по 670 000 лв. всяка – еднаква сума от първо направление. В три от фирмите – има свързани лица. В тази връзка по нареждане на министъра вчера е изкаран електронен подпис на Министерството на младежта и спорта, тъй като има съмнение как се проверяват организациите.

Основните играчи в програмите са качени на сайта на ведомството, добави Кузманов.

Повечето от тях в целия период са едни и същи и печелят програмите. Някои от тях са заработили милиони левове. Сред тях има и интересни организации – напр. федерацията по ММА, спортен клуб ИПОН, те са младежки НПО, а не за спорт. А и сумите не са за пренебрегване, поясни той.

И тази година програмите вървят, срокът за завършването им е септември. Оттук-нататък, докато имаме възможност в това правителство, тази грозна практика ще бъде прекратена и ще има пълна прозрачност при правенето на конкурси, ще се викат външни оценители. А не както досега – вътрешна комисия да избира кой, как и защо, категоричен е Андрей Кузманов.

Говорителят на кабинета Антон Кутев обясни, че става дума за пари, които трябва да се дават за младежки дейности за превенция на хазарта и наркотични зависимости. „Има фирми, които с еднакви проекти печелят всяка година, проектите, печелещи тази година, са сходни, те са печатани на един и същи принтер, който се намира в самото министерство„, смята той.

Раздадени са 5 млн. лв. на подборни фирми, категоричен е Кутев.

От четирите сдружения, които са спечелили големите поръчки – три са свързани с лицето Петър Коларов, става дума за над 2 млн. лв., обяви имената Кутев. Част от финансирането е за спортни дейности – ИПОН е взел по програмата за НПО, въпреки че е спортен клуб. Станислав Недков – Стъки е взимал по 200 000 лв. годишно, а накрая взема и 220 000 като НПО, 120 000 лв. само тази година. „Може да разберете, защо протестира пред президентството, а не пред Министерство на спортаОчевидно е добре платен„, смята Кутев.

Направо е определено кой да спечели, заключи министър Кузманов. 

Има изградени правила за кандидатстване на федерациите, преди това се определя нейното ниво, а то е продиктувано от предходната година, на базата на това всяка една федерация влиза в определена категория, каза той.

В тази връзка се внася проект есента, когато се разпределят бюджетите, да бъдат разпределени по начин – прозрачно и по заслуги. Федерациите са получили нула лева, други са си получили бюджетите, смята Кутев.

По същия начин е разпределянето на парите за домакинства – субективно, съобщи още той. Не се изхожда от спецификата на спорта, важността, възрастови групи, добави министърът. До преди месец стоях на стола от другата страна и съм наясно с нещата, заключи Андрей Кузманов.

Относно проверките на изминалото правителство – Установени са няколко неща, направени са някои корекции, но остават на следващото правителство да продължи финансирането на федерациите, на младежките дейности, както и промяната на Закона за спорта, който да не е на министерството и „кралят слънце да го няма“. В отделните звена текат експертни проверки, в дружествата, не само в Министерството, включително и в Спортния тотализатор. За младежките програми прави впечатление, че има национална програма, която не е приета, сега е изготвен проектът в кратък срок и е раздаден на всички министерства за одобряване, завърши Андрей Кузманов.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Руска ракета прелетя през небето на Полша

Руска крилата ракета, изстреляна срещу Лвов в Западна Украйна,...

Реакции на ЕС, Франция, Германия и ООН на нападението в Подмосковието (ВИДЕО)

ООН следи ситуацията около стрелбата в концертната зала „Крокус сити хол“

Косово вече е асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО

Постоянният комитет на Парламентарната асамблея на НАТО повиши Косово...

МВР шефът бил поканен от Кирил Петков да влезе в кабинета

"Не знам какво против мен имат, може би не се...

„Хамас“ все така държи на предложението си за примирие с Израел

Палестинската ислямистка групировка Хамас заяви в понеделник, че е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img