Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Черната книга на правителственото разхищение“ продължава историите

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов

„Черната книга на правителственото разхищение“, издавана от фондация „Фридрих Науман“, има една основа цел – да накара гражданите да изискват прозрачност и отчетност от институциите и с това да се засили гражданския контрол. Гражданите трябва да осъзнаят, че държавата не разполага с пари, а разполага само с парите, събрани от българските данъкоплатци или получени чрез средствата, идващи от европейския данъкоплатец.

За News.bg мениджър проекти за България и Северна Македония Петя Дюлгерова обясни, че тази година новото в изданието е, че има продължение на стари истории на правителственото разхищение. За 5 години бяха събрани над 50 истории и за това за някои от тях потърсихме продължения, каза Дюлгерова.

Пет са продълженията и историите, които прескачат от 2019 в черната книга за 2020 г., като сред тях са темата за АЕЦ „Белене“, електронното правителство, пропуските в тол системата, БДЖ. Отново и както всяка година има 15 истории. А освен това са направени и девет видеопродължения, заснети заедно с журналистката Генка Шикерова и видеооператора Мирослав Михайлов. Видеопродъженията могат да се видят на официалната страница във Фейсбук на „Черната книга на правителственото разхищение“.

Дюлгерова уточни, че фондацията почти никога не е получавала обратна връзка от държавната или местна администрация. Книгата обаче намира много силен отзвук от страна гражданите, а всеки, който е поискал копие, е получавал такова.

Другата важна цел, която се поставя с „Черната книга“, е да подбуди местната и държавна администрация до толкова да смята, че е недостойно да стане герой на изданието, че да се замисли преди вземащия решение да си сложи подписа под един или друг документ.

Петя Дюлгерова заяви, че не може да даде оценка дали властта си взима поуска от допуснатите грешки през годините, но наблюдението им с времето показва, че случаите стават все по-грандиозни и по-грандиозни – това не е повод за гордост и радост. „Черната книга на правителственото разхищение“ не е обвързана с една или друга политическа сила. Книгата следи как се харчат парите на българския данъкоплатец независимо кой е на власт.

Не публикуваме сензации. Фактите са проверени, събрани са в едно издание, историите са силни и въздействащи. Има две истории, по които прокуратурата е започнала разследване, но не съм сигурна дали това е в резултат на „Черната книга“. Книгата служи за това да накара гражданите да изискват от институциите отчетност и прозрачност, категорична бе Дюлгерова.

Фондация за свободата „Фридрих Науман“ издава „Черна книга на правителственото разхищение в България“, която представя случаи на лошо похарчени пари на данъкоплатците, корупция и нецелесъобразо усвоени средства от Европейския съюз. Авторите в нея са разследващи журналисти.

Книгата излиза 6 години поред и показва как понякога държавата и общините се отнасят безотговорно към нашите пари и харчат пари неефективно, прекалено скъпо или дори за напълно излишни неща. Специално внимание издателите обръщат на случаи на неправомерно усвояване на еврофондовете.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Комисията за аферите в Митниците и Асен Василев приключи работа

Комисията за аферата в Агенция "Митници" приключи дейността си....

Групата на ПП-ДБ в Общинския съвет в Плевен се разпуска

Тримата членове на коалицията стават независими

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Техеран говори за вътрешна атака от "инфилтратори"

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

Ще ни дават ли отново „магически хапчета“ преди изборите?

Социологът Димитър Ганев заяви, че избирателната активност няма да...

Десет души загинаха при катастрофа между хеликоптери в Малайзия

Инцидентът е станал при репетиция за военен парад

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img