Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БЗНС: Номинираният за посланик в Париж използва език на омразата

БЗНС изрази категоричен протест срещу използване на език на омразата от страна на бившия секретар по външната политика на президента Румен Радев – Николай Милков, който сега е номиниран за посланик на България в Париж.

„БЗНС изразява възмущението си от публичното поведение и използвания език на омразата от номинирания от Радев бивш президентски секретар по външна политика за български посланик в Париж. На 17 декември по повод декларация, приета от ръководството на БЗНС за стагнацията в отношенията между Република Северна Македония и България, Николай Милков – с биография на дипломат от кариерата, висш ръководен кадър по времето на тройната коалиция в МО и акостирал в екипа на Радев като негов секретар, си позволи публично да обижда Българския земеделски народен съюз.

Използвайки като повод декларацията, без да обсъжда съществото й, той по най-яростен начин очерни и опетни с язвителен тон политическата памет и история на БЗНС. Безочливо се подигра на идеите и ценностите, които изповядват няколко поколения българи, като нарече в социалните мрежи БЗНС „политическо недоразумение“. Очевидно дълбоката неприязън към най-старата и демократична организация в България – не само към нейния лидер, но и към членовете й, е характерна емблема за политиката на Румен Радев и червените му секретари. Политическото противоборство между БЗНС и БСП, както и червеният им президент, има исторически и съвременни политически измерения.“ – се казва в официална декларация на БЗНС.

От партията посочват, че независимо от всичко от лицата на дипломатически длъжности се изисква национално представително поведение:

„Публичните дипломатически длъжности обаче изискват национално представително поведение. Един съвременен дипломат не може да използва език на омразата срещу съществуваща демократична политическа партия, каквато е БЗНС, дори и за да угоди на Радев БЗНС е изключително разтревожен и алармира гражданското общество и институциите в страната, че порочните практики на лобизъм на Румен Радев при назначаването на български дипломати продължават. Питаме се с безпокойство нима е редно това? След като наскоро Радев отказа да назначи бившия външен министър и уважаван атлантик Даниел Митов за посланик в Румъния, днес той е издигнал човек с угодни за него политически убеждения.“

„БЗНС припомня, че настоящите секретари и бивши служебни министри на Румен Радев бяха впрегнати в политическа поръчка да дискредитират атлантическата политика водена от Николай Ненчев в МО. В ролята си на защитници на руските интереси Радев и секретарите му бяха отявлени лобисти за оборудването на армията ни със самолети „Грипен“. Косвено защитаваха старите руски МиГ-ове, а вече в качеството си на президент Радев дори направи опит да повлияе, за да бъдат свалени санкциите срещу Русия. Припомняме тази хронология, за да изобличим поредния му скандален избор в лицето на Николай Милков, и питаме: Докога Радев ще използва ресурсите на българската държава и дипломация, за да обслужва близки до него интереси на бизнесмени (за което беше арестуван друг негов секретар) и на чужди държавни политики? БЗНС остро осъжда позицията и езика на кандидата на Радев за посланик в Париж. За нас е недопустимо да премълчим и да толерираме гаврата с паметта на жертвите, дадени във времето от нашата организация в името на българската независимост и демокрация. От гледна точка на морала и ценностите на БЗНС е възмутително човек с поведението и убежденията на Николай Милков да представлява България във Франция – републиката, избавила от смърт и червени репресии и много земеделци. Републиката, възпитала братята Петко и Никола Петкови! Републиката с народ, създавал комитети, за да спасява николапетковистите от убийците на БКП – партията, към чийто наследник днес са пристрастни Радев и Милков. Републиката, която категорично осъди зверството срещу лидера на БЗНС Никола Петков! БЗНС призовава оторизираните български институции да преразгледат номинацията на Николай Милков за посланик в Париж! Прилагаме копия от дискусията в социалните мрежи.“ – се казва още в позицията на земеделците.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нигерийската армия спаси отвлечените ученици от щата Кадуна

Нигерийската армия спаси ученици и служители, които бяха отвлечени...

В Русия връщат смъртното наказание за терористи

Темата за смъртното наказание за тероризъм ще бъде задълбочено...

Радан Кънев: Нови избори могат да имат непредвидими последици

На път сме да извършим непростим политически грях с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img