Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бюрото по защита се връща в Министерство на правосъдието

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие предложението на трите групи – ДБ, ИТН, ИБГНИ – Бюрото за защита на свидетели, което е към главния прокурор, да се върне в Министерство на правосъдието.

Промените бяха гласувани на първо четене чрез промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство.

На вниманието на депутатите бяха поставени три сходни законопроекта, внесени от ИТН, „Демократична България“ и ИБГНИ. От ИТН предлагат Бюрото по защита да е към министъра на правосъдието, а не към главния прокурор. От „Демократична България“ предлагат Бюрото по защита да е специализиран отдел в Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.

В мотивите Николай Хаджигенов от ИБГНИ посочи, че прокуратурата лъже за работата на бюрото“ и даде примери с конкретни членове на закона, посочващи дейността на бюрото.

Главният прокурор и прокуратурата лъжат при всяка възможност, с единствената цел да запазят стойността на диктатора. Под ръководството на прокуратурата Бюрото се превърна в паравоенна организация, не за целите на правосъдието и очевидно не защитава свидетели, каза той. Хаджигенов бе категоричен, че трябва да се върне бюрото – „там, където му е мястото“.

„Ако главният прокурор бъде лишен от охрана, разбира се, му се дължи защита, не само като главен прокурор, а като български гражданин“, добави депутатът от ИБГНИ.

Атанас Славов от ДБ изрази същото мнение. „Бюрото по защита трябва да бъде върнато там, където е неговото институционално място, там където беше 2013 г, когато правителството го даде на Цацаров. Големият въпрос е дали в България може да допусне съобразно принципа на Конституцията да има институция в лицето на главния прокурор и прокуратурата, която да е безконтролна и безотчетна. Ние видяхме през изминалите години, когато главният прокурор благоволи да иде в парламента, да направи всичко възможно да даде информацията, но с твърденията си само показа, че бюрото е форма на репресивна власт и трябва да бъде върнато в изпълнителната власт, където да бъде на отчетност и публичност“, обясни Славов.

Ако остане в главната прокуратура, колкото и материални придобивки да има, няма да изпълнява основната си функция – да гарантира, че свидетелите ще са в сигурност, когато прокурорът може във всеки един момент да те превърне в обвиняем, няма как – ще изпълняваш поръчките на прокуратурата, както се случва много често„, добави той.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел (ОБНОВЕНА)

САЩ предупредиха, че Иран ще бъде държан отговорен, ако...

Двама са арестувани за стрелбата с въздушно оръжие в квартал „Люлин“ в София

Двама души са задържани за стрелбата с въздушно оръжие...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

ЕС осъжда ударите на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Брюксел призовава да се избягва ескалация

Джигити с 90 км/ч над разрешената скорост засече полицията в Сливенско

Превишаване на разрешената скорост с над 90 км/ч са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img