Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бюджетната комисия започна процедура по избор на управител на БНБ

Снимка: архив БГНЕС

Новосформираната парламентарна комисия по бюджет и финанси, веднага след като приключи съвместното си заседание с комисиите по здравеопазването и по труда, социалната и демографската политика, на което изслуша предложенията на служебното правителството за промени в бюджета, взе и първото си решение.

То обаче не бе свързано с предложените промени в приходно-разходните параметри на хазната. Комисията реши да предложи на Народното събрание да приеме процедурни правила и условия за номиниране на кандидати за управител на БНБ.

Председателят на комисията Любомир Каримански, който е депутат от „Има такъв народ„, аргументира необходимостта от такова решение по следния начин: „На 22 юли 2021-а изтичат няколко мандата на следните регулаторни органи.

На първо място, на 19 юли е изтекъл мандатът на управителя на БНБ. На 29 юли е изтекъл мандатът на подуправителя и ръководител на управление „Банково“ на БНБ.

На 24 октомври изтича и мандатът на подуправителя, ръководител на управление „Емисионно“, но той вече е в процедура за избор“. По-нататък Каримански спомена и за изтичането на мандатите на членовете на Фискалния съвет, но постави на гласуване именно решението за приемане на процедура по избора на управител на БНБ.

Представителите на другите парламентарни групи в комисията се опитаха да дебатират сроковете, в които те ще трябва да внесат своите предложения за управител на БНБ. В проекта за решение е заложено, че това трябва да стане до 3 дни, след приемането на въпросните правила от пленарната зала на Народното събрание.

Петър Ганев от Демократична България предложи този срок да бъде удължен на 7 дни. „Това е срокът от старите процедури, но според мен той е по-разумен от сега предложените 3 дни. Парламентарните групи имат нужда от това време, за да сондират мнението на съответните кандидати и да подготвят цялата необходима документация, свързана с представянето им“, обясни Ганев.

Кирил Ананиев от ГЕРБ пък предложи този срок да е 7 работни, а не 7 календарни дни. „Все пак не става дума за избор на продавачка, а за номинирането на лица за една от най-важните позиции в страната. Това не е никак лесно, защото говорим за човека, от когото ще зависи много – не само в банковата, но и в цялата финансова система“, каза Ананиев.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че също би подкрепил предложенията за удължаване на сроковете, но с една уговорка: „Мандатът на управителя на БНБ е изтекъл и този парламент трябва да избере управител на БНБ. Няма какво да шикалкавим.

Затова да направим сроковете така, че процедурата да завърши, когато завърши процедурата по гласуването на промените в бюджета. Защото иначе по-добре да не се занимаваме. Ако приемем по-дълги срокове, има риск да не успеем да завършим процедурата по избор в рамките на този парламент. А при нов парламент трябва да започнем наново“, заяви депутатът от ДПС.

Тук се намеси и Петър Ганев, който уточни, че неговото предложение за 7 дни е имало за цел да осигури възможност за предлагане на „по-премислени кандидати“, но е съгласен с аргументите на Йордан Цонев за важността на този избор, защото „мандатът на новоизбрания управител на БНБ ще опре до разглеждането на кандидатурата на България за влизане в Еврозоната“.

Георги Кадиев от парламентарната група на БСП пък поиска сроковете за номиниране да бъдат удължени на 15 работни дни именно заради нелеките процедури, по които партиите приемат номинациите за един такъв важен пост на този на управителя на БНБ.

„Ако парламентът не може да приключи процедурата в тези срокове, това ще е негова грешка, а не на комисията, защото нали всички ние работим за по-дългото съществуване на този парламент“, каза Кадиев.

Депутатът от „Има такъв народ“ Пламен Данаилов заяви, че всички в комисията би трябвало за знаят кога изтичат мандатите на управителите и подуправителите на БНБ и да са готови със свои кандидатури. Същата теза застъпи и Любомир Каримански.

В крайна сметка след гласуване на всички предложения бе приет текстът, според който партиите в парламента трябва да представят своите номинации за управител на БНБ в срок от 3 дни, след като Народното събрание гласува решението за процедурните правила за предлагане на управител на БНБ. Това означава, че може да се окаже, че тези номинации трябва да бъдат представени още следващата седмица.

Според проекта за решение, след номинирането на кандидатите, следва тяхното изслушване. В парламентарната комисия по бюджет и финанси, то може да бъде извършено, не по-рано от 3 дни след публикуване на документите на номинираните на сайта на Народното събрание. След изслушването в комисия следва представяне и гласуване на номинациите в пленарната зала на Народното събрание.

Според сегашния проект за решение за избран се смята кандидатът, получил над половината от гласовете на депутатите в залата. Ако двама или повече номинирани получат над половината гласове, за избран се смята кандидатът с най-много гласове „за“.

Когато нито един от кандидатите не получи 50% и повече от гласовете, в залата се провежда повторно гласуване за двамата номинирани, получили най-много гласове „за“. Едва ако и при това гласуване нито един от двамата не получи над половината от гласовете на присъстващите в залата депутати, тогава се пристъпва към нова процедура за избор. Но стигне ли се до подобна ситуация, за нова процедура едва ли ще има време.

Въобще, при сегашната ситуация в Народното събрание, когато реалистичните прогнози са, че на него не му остават повече от 3 седмици живот, една подобна процедура по избор на управител на БНБ изглежда по-скоро като несериозно отношение към тази институция. Не искаме въобще да си мислим, че чрез една скорострелна процедура, се прави опит политици да овладеят Централната банка и натрупания в нея валутен резерв.

Именно защото БНБ е от фундаментално значение за стабилността на финансите у нас, за сигурността на спестяванията на гражданите и за успешното развитие на икономиката ни, изборът на управител на БНБ не бива да бъде вкарван в екстремно тесни времеви граници.

Припомняме, че от този избор зависи до голяма степен и изборът на подуправители, тъй като само управителят има право да предлага хора за тези постове. А не е все едно на кого ще бъде поверена сигурността на валутния резерв и на валутния борд, както и на платежните системи у нас.

В този ред на мисли нека обърнем внимание, че има вече случаи, в които управители на БНБ са изпълнявали успешно и напълно легитимно задълженията си няколко месеца подред, след като е изтекъл мандатът им и то при дългосрочно работещо Народно събрание с редовно правителство.

В Закона за БНБ има ясно разписани процедури, даващи тази възможност. Поради това и заради важността на избора на управител на БНБ е по-добре изборът да бъде извършен от парламент, който да има достатъчно дълъг времеви хоризонт, за да осигури една прозрачна и задълбочена процедура по избор на управител на БНБ.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Пуснаха от ареста бездомника, обвиняем за оскверняването гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ/ВИДЕО)

Твърди, че не краде. Не е осъждан. Роден е в Добрич, Учил е до пети клас, работил е по гробищата

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Никоя нова американска военна помощ за Украйна няма да...

Атанас Атанасов: ДАНС трябваше да разплете „Боташ“, а не някаква комисия (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=JMUOZXD_4AY Съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на Демократи за силна...

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

1454 лв. месечно са нужни за издръжката на един работещ

1454 лв. месечно са нужни за издръжката на един...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img