Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бюджетът на София за 2021 г. – реалистичен и напрегнат според Фандъкова

Снимка: БГНЕС

Бюджетът на София за 2021 г. е реалистичен и напрегнат. Това заяви пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод предвидения проектобюджет от 1.884 млрд. лв.

Тя посочи, че в него са включени стратегически цели и проекти, без обаче да се изключва решаването на текущи проблеми и работата в кварталите.

Градоначалникът изтъкна, че е било важно да се направи добър анализ на 2020 г., коят е била трудна година.

Тя напомни, че се е наложило 2 пъти да се прави актуализация на бюджета, но се е постигнала финансова стабилност на столицата.

Фандъкова посочи, че в Бюджет 2021 г. се включва голяма част държавно делегирани дейности – предстои поредно увеличение на учителските заплати и на средствата за социалните работници и системата за здравеопазването. От този бюджет около 1 млрд. 380 млн. са заложени именно за държавно делегирани дейности.

Капиталовата програма в размер на около 500 млн. лв. се състои от близо 300 млн. лева евросредства за основни обекти на града, сред които цялостната реконструкция на трамвайната линия на трамвай №5, която започва през март.

Фандъкова подчерта, че сред основните цели на бюджета са статегическите инфраструктурни проекти и работата в кварталите – за тях са заложени около 140 млн. лева. 50 млн. лева са насочени към ремонти в кварталите, като 10 млн. лева са насочени за районните кметове за ремонт на тротоари и улици.

Относно заема от ЕИБ от 60 млн. евро тя обясни, че този този проект засяга 10 стратегически проекта.

Фандъкова обясни, че не е било направено увеличение на данъците и основните такси предвид икономическата криза.

Кметът допълни, че друга стратегическа цел е проблемът с мръсния въздух. Около 200 млн. лева са отделени за екологичен транспорт и справяне със замърсяването на въздуха. Предвижда се и безплатна смяна на отоплителните уреди, като 5500 домакинства вече са заявили желание да се включат в програмата. Увеличават се средствата за миене на улици.

Относно проблема с наводненията Фандъкова посочи, че всяка година СО почиства около 100 км речни корита с цел превенция.

Третата стратегическа цел по нейни думи е е изграждането на детски гради и ясли. Отпуснати са близо 70 млн.лева за строителство, проектиране и отчуждаване в 23 от общо 24-те района на София. С тази програма се осигуряват местата за децата между 2 и 6-годишна възраст. Изграждат се 7 училищни сгради, като в 2 от тях се строят физкултурни салони.

По въпроса с ремонта на Княжевския лифт Фандъкова обясни, че има два варианта за възстановяването му. Тя посочи, че няма необходимост за промяна в плана за управление на Витоша, за да бъде възстановен, както от години се е твърдяло от „Витоша ски“. Очаква се до дни да се получи съгласуването от страна на РИОСВ за изработването на специализиран устройствен план. След това ще трябва собственикът да внесе проекта в Агенцията по горите. Вторият вариант е по-бърз – лифтът да се възстанови не само в съществуващото трасе, но и в съществуващите стъпки. Собственикът обаче твърди, че това не е възможно.

Фандъкова посочи, че изграждането на електронната система за билети в градския транспорт е на финала и може да заработи през май. Очаква се в скоро време да може да се закупи онлайн и еднократен билет.

По думи на градоначалника, мерките срещу коронавируса, които бяха въведени, са сработили, защото има трайно намаление на новите случаи.

Според нея обаче те трябва да се разхлабват внимателно.

Тя заяви, че подкрепя поетапното връщане на учениците от 5, 8 и 12 клас и изрази надежда заведенията да да постигнат договореност с Министерството на икономиката и социалното министерство относно компенсациите на служителите.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Йордания, Ирак и Ливан възобновиха въздушния трафик (ВИДЕО)

Рисковете за сигурността вече са преодолени

„Хамас“ не може да освободи 40 израелски заложници, условие в преговорите за примирие

Палестинската групировка "Хамас" са заявила на преговарящите, че няма...

Кръвната проба потвърди, че фолк певицата Дебора е шофирала пияна

Резултатите от кръвната проба на фолк певицата Дебора потвърждават,...

Смениха шефа на АПИ

Одитният доклад е изпратен в АДФИ още на 1 април

Семействата на германските дипломати напускат Иран

Семействата на германските дипломати в Иран напускат страната предвид...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img