Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бюджет 2022 – кризисен с дълг до 6 млрд. лева

Бюджет 2022 се очертава като кризисен заради пандемията и въведените ограничения. Това заяви пред БНТ икономистът и избран за депутат от „Демократична България“ в 47-ото Народно събрание Георги Ганев.

Той прогнозира, че ще се наложи държавата да емитира дълг, който да покрие финансиране от около 5-6 милиарда лева заради дефицита, който ще бъде заложен в бюджета – между 3,5% и 4,5% от БВП.

Ганев обясни, че амбицията на участниците в коалиционните преговори е да се спазват критериите, свързани с Еврозоната и Плана за възстановяване, а това означава под 3% касов дефицит.

По негови думи от икономическа гледна точка най-важното е възможно най-бързо да се стигне до момент, в който да паднат ограниченията срещу коронавируса. Това било възможно при достатъчно голям процент ваксинирани или с имунитет, получен от естествен път.

Икономистът посочи, че на коалиционните преговори е обсъждано компенсаторните мерки за бизнеса да останат, но да се прецизират.

Той подчерта, че компенсациите трябва да се насочат към запазването на работни места и дори към разкриванетго на нови в условията на криза. Сред приоритетите ще бъде и подобряването на административното управление на компенсациите, така че средствата да не се бавят и да стигат навреме до бизнеса.

Ганев отбеляза, че на първо време се очаква минималната работна заплата да се повиши от 650 на 700 лева, като се обсъжда след 2023 г. минималната ставка да се определя като процент от средната работна заплата на база данните в НСИ.

Той изрази мнение, че на новото правителство със сигурност ще се наложи да използва като основа проектобюджета, изготвен от служебният кабинет. План сметката обаче ще бъде съобразена и с промените в структурата на изпълнителната власт – например назначаването на вицепремиер по климата и създаването на министерство на икономиката и иновациите.

Икономистът изтъкна, че технологично няма как Бюджет 2022 да бъде приет до края на годината.

Той поясни, че ще се работи за приемане на годишната бюджетна рамка до края на януари 2022 г., като за първия месец от следващата година ще важи правилото 1/12-та от Бюджет 2021.

На преговорите е изразена воля за по-строг контрол на публичните харчове, тъй като в момента за всеки изхарчен лев от държавата българите получават много по-малко от лев държавни услуги, посочи Ганев.

Той обясни, че се обмислят критерии, по които да се измерва ефективността на социалните политики. По този начин, ако не постигат целите си, тези политики ще бъда променени или изцяло отменени.

Обсъждат се и варианти за засилване на публично-частното партньорство там, където е възможно. Според Ганев работата на държавните предприятия би станала много по-ефективна, ако миноритарна част от акциите им са собственост на частни лица. Практиката показвала, че това има дисциплиниращ ефект върху управлението от страна на държавата.

Той подчерта, че един от основните приоритети на ДБ е в никакъв случай да не се увеличава данъчноосигурителната тежест, а при всяка възомжност да се намалява – като въвеждането на данъчни облекчения за физически лица, а също и на необлагаем минимум в рамките на плоския данък.

Очакванията са размерът на ДДС да остане без промяна.

Сред идеите е и бюджетните излишъци да се разпределят от Народното събрание, а не с постановление на Министерския съвет.

Ганев заяви, че е оптимист за шансовете за съставяне на коалиционен кабинет. Той посочи, че „Демократична България“ все още не е решила дали ще участва в бъдещото правителство със свои министри.

Според него, в случай че ДБ реши да участва със свои представители в кабинета, най-логично е да поеме Министерството на правосъдието.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

„Ислямска държава“ публикува снимка на четиримата атентатори от Москва

"Ислямска държава" публикува снимка на четиримата нападатели, които стоят...

Румен Радев ускорява служебния кабинет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img