Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Буяр Османи: Без отлагане да започнат преговорите с РСМ и Албания

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Няма по-важно, по-ефективно и по-катализиращо решение за укрепване на стабилността и стремежа към реформи и ентусиазма на ЕС в региона на Югоизточна Европа от започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, „за които моментът е назрял, без допълнително забавяне и извинения.“

Това послание бе изпратено от външния министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи от Солун, където присъства на среща на външните министри на страните-членки на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), цитира думите му скопското електронно издание „360 степени“.

Проведената в Гърция среща на министрите на външните работи е част от заключителните срещи в рамките на гръцкото председателство на ПСЮИЕ под мотото „Укрепване на синергията на Югоизточна Европа“, а от следващата година форумът ще се председателства от РСМ.

Разговорите се фокусираха върху регионалното сътрудничество в светлината на нарастващата нестабилност и негативните последици от руската агресия в Украйна, както и европейската перспектива на региона и важността на приоритизирането на енергийната сигурност и сътрудничество по въпросите на сигурността.

„Благодаря за успешното председателство на Гърция в извънредната ситуация, както и за подкрепата за европейската интеграция на страните от ПСЮИЕ, които все още не са членки на ЕС, Османи посочи важността на значителното развитие на регионалното сътрудничество във време, когато цялата международна общност е изправена пред предизвикателствата на нарастващите цени на енергията и суровините в резултат на войната в Украйна. Той каза, че всички форми на регионална организация, насочени към намаляване на бюрократичните бариери и изграждане на общ регионален пазар, трябва да се третират с необходимата спешност и пълно участие на правителствата.

Припомняме, че в сряда сръбският президент Александър Вучич, премиерът на Албания Еди Рама и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски подписаха споразумения за данъчна администрация, туризъм и културно сътрудничество, както и за взаимно признаване на академични степени за целите на пазара на труда. На срещата присъстваха и премиерите на Босна и Херцеговина и на Черна гора – Зоран Тегелтия и Дритан Абазович.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украински млекопреработватели удвояват износа си за България

Украинската асоциация на млекопреработвателите предвижда да увеличи двойно износа...

Първо в News24sofia.eu! Наркоманката Диона се появи в Софийския районен съд (СНИМКИ)

Делото срещу поп фолк певицата ще започне на 4 юни, като тогава ще бъдат разпитати вещите лица, изготвили експертизата за наличието на кокаин в кръвта й

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

И „Средна Европейска Класа“ се отказва от ПП-ДБ

Партия "Средна Европейска Класа" (ЕК), с председател Константин Бачийски, се отцепва...

Комисия търси фискалния ефект от дерогацията 4 месеца след спирането й

Комисията за дерогацията, която ползваше "Лукойл", ще работи безпристрастно....

Русия засилва ударите по западни оръжия в Украйна

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в...

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

Румен Радев пусна Димитър Главчев и в МВнР

Държавният глава Румен Радев е подписал един указ за искането...

Десет души загинаха при катастрофа между хеликоптери в Малайзия

Инцидентът е станал при репетиция за военен парад

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img