Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бунт в наказателна колония в Херсон и обстрел по село край Белгород

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

За бунт в наказателната колония (затвор с по-лек режим) в Херсон съобщава Кирил Стремусов, заместник-ръководител на Херсонска област, цитиран от ТАСС в неделя. Служители в затвора са отворили килии, първо в женските отделения, и са започнали да пускат затворници. Имало е объркване, хаос, започнало е брожение.

Според Стресумов това е опит за организирана провокация от страна на службите за сигурност на Украйна. Организираният бунт е бил спрян от руските военни.

„Пенитенциарната служба в Херсонска област вече е изцяло под контрола на украинските власти“, докладва Стресумов. Помощ са оказали и военните.

Половината от персонала на колонията е избягал. В момента военна полиция и следователи разследват ситуацията. В същото време изпълняващият длъжността началник на колонията е призовал служителите да се върнат на работа.

Херсон е единственият областен център, който се намира под контрола на руснаците още от началото на инвазията в Украйна. Руските сили установиха и временна администрация, а украинското разузнаване смята, че Кремъл възнамерява да организира референдум – параван за обявяване на независимост и в последствие присъединяване към Русия, по подобие на референдума в Крим и ситуацията с двете сепаратистки републики ДНР и ЛНР.

Руските агенции съобщават и за украински обстрел по Белгородското село Середа. При нападението е ранен един цивилен, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков. Селището Середа е в Шебекинския градски район, източно от Белгород и граничи с Украйна на юг.

Сутрешната сводка на руското Министерство на отбраната е пълна по традиция с изброяване на ударени украински обекти, но без конкретика по две линии – места на активни бойни действия, както и загуби на руските сили, включително и в жива сила. От началото на войната в края на февруари месец, Русия е съобщавала два пъти за убити руски военни в Украйна – последния път на 25 март, когато Руското министерство на отбраната съобщи за 1351 загинали военнослужещи. Преди това имаше само още едно посочване на броя загинали военни – на 2 март.

Ракетните войски и артилерията са поразили шест контролни пункта, 123 района на концентрация на жива сила и военно оборудване и 13 артилерийски батареи на въоръжените сили на Украйна на огневи позиции. В резултат на ударите са унищожени до 150 националисти и са изведени от строя 26 единици военна техника“, докладва в сутрешния си брифинг говорителят на руското МО Игор Конашенков. Ракетните войски и артилерията на руските сухопътни войски са поразили около 140 обекта

Руската оперативно-тактическа и армейска авиация е нанесла удари по 32 района, където са били съсредоточени жива сила и оборудване.

Конашенков добави, че през нощта високопрецизни ракети са поразени два командни пункта и четири склада за ракетно и артилерийско оръжие и боеприпаси на Украйна. Те се намират в районите на Запорожие, Парасковиевка, Константиновка и Новомихайловка в Донецката народна република.

Освен това през нощта руските средства за противовъздушна отбрана са свалили 15 украински дрона, прехванали са тактическа ракета „Точка-У“ и 11 снаряда „Смерч“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай отхвърли обвиненията на САЩ и Великобритания в кибершпионаж

Пекин призова САЩ и Великобритания да спрат да политизират...

Множество арабски страни и Израел осъдиха терористичната атака в предградие на Москва

Редица арабски страни осъдиха терористичното нападение снощното терористично нападение...

Движението в центъра на София ще бъде затруднено от честване на 20 г. България в НАТО

Въвежда се извънредна организация на движението в центъра на...

Трима въоръжени атакуваха полицейско управление в Ереван

Въоръжени мъже са нахлули в полицейско управление в квартал...

Иран показа дрон за атака срещу Израел

На международното оръжейно изложение в Доха (Катар) Иран за...

Израел постави под обсада още две болници в Газа

Израелските сили обсадиха още две болници в Газа, поставяйки...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img