„Булгаргаз“ – унищожен като доставчик на природен газ?

News24sofia.eu
Views 18572
0 0

„Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

По негови думи „Булгаргаз“ се превръща в „елементарен посредник, от когото никой няма нужда“.

Той посочи, че още на 18 април „Булгаргаз“ е знаел, че няма договор. Овчаров подчерта, че именно на тази дата „Булгартрансгаз“ е резервирал капацитет на входа на Гърция и е „взел предварителни мерки“.

Интересно защо „Булгаргаз“ не търси доставчици, не се обажда на никого, не праща писма до никого да му достави газ и изведнъж на 27-и излизат на пресконференция представителите на „Продължаваме промяната“ – няма политическо решение на коалиционния съвет, няма решение на Министерския съвет – излизат Асен Василев и Кирил Петков и обявяват, че България прекратява договора, коментира бившият министър.

Според него съвсем умишлено почти две седмици „Булгаргаз“ не прави нищо и не информира никого, включително потребителите на природен газ.

Всички стоят и чакат „Продължаваме промяната“ да излезе и да каже – ние ще напляскаме руснаците, обобщи Овчаров.

Той заяви, че още на 1 април по негова молба Таско Ерменков е разговарял с вицепремиера Корнелия Нинова, тя на свой ред е разговаряла с другите представители на коалицията и в началото на април се е провело заседание на т.нар. експертен съвет на коалицията.

Там нямаше никой от оперативното ръководство на България, само законодатели и хора извън парламента. Тоест нямаше кой да информира т.нар. експертен съвет на коалицията какво се случва. Така че някои от партиите в коалицията са си свършили работата„, заключи експертът.

Той поясни, че газът, който потребяваме в момента, е руски.

Овчаров посочи, че фирма „Мед“ има резервиран капацитет на остров Ревитуса за цялата година, с изключение на един месец, но през зимния период няма да стигне капацитетът на този терминал, ако и Гърция не плати в края на този месец.

Полша нагнетява цялата пролет, ние продавахме количества и си опразнихме хранилището, отбеляза още бившият енергиен министър.

По негови думи е национално престъпление да се изпразва хранилище, при положение че се очаква война или такава е започнала.

Овчаров цитира Мартин Лутер Кинг, че „най-опасни на този свят са искреното невежество и съвестната глупост„, но изтъкна, че „в нашия случай глупостта е безсъвестна“, защото по негови думи се използва за „най-грубо обогатяване за сметка на всички останали граждани„.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Шефът на Кинтекс напуска - писнало му

Напускам поста, оттеглям жалбите срещу уволнението си и прекратявам ръководенето на „Кинтекс“. Това обяви в студиото на Нова телевизия уволнения от Корнелия Нинова шеф на държавната компания Александър Михайлов. Решението му е лично, съгласувано близките и аргументацията му преди всичко психологическа. „Аз не драпам за този пост„, заяви Михайлов и

Read More »