„Булгаргаз“ очаква цена на газа за октомври под 240 лв.

Views 7529
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Очакваме цената на газа за октомври месец да е под 240 лева.

Това заяви директорът на „Булгаргаз“ Деница Златева пред bTV.

Тя обясни, че има интерес към търговете за втечнен газ, като след това специална комисия ще оцени внимателно офертите. Ще има конкурентна и прозрачна цена. Решението кой ще бъде стратегическият доставчик на газ, остава в ръцете на бъдещото правителство, каза Златева.

В предварителни разговори ценовата оферта за дългосрочния търг е съвсем различна от офертата за краткосрочния търг.

Златева обясни, че са предприети действия, за да получим доставките на синьо гориво от „Газпром“.

„Булгаргаз“ има действащ договор с „Газпром“ до края на 2022 г., като ние продължаваме да го изпълняваме, пращаме заявки за договорените количества газ и получаваме отговор за нула получени количества. Затова се предприемат мерки да се диверсифицира рискът за втечнен природен газ, уточни тя.

Все още нямаме никакви отговори от „Газпром“, изтъкна Златева и увери, че се подхожда изключително отговорно за доставките и диверсификацията на природен газ у нас. Осигуряването на газовите доставки за нас не е шега, подчерта тя.

Тя увери, че ще има достатъчно природен газ, дори и да няма руско синьо гориво, така че да не изпадаме в недостиг.

Златева съобщи още, че интерконекторът с Гърция ще заработи на 1 октомври, като отчете добрата работа на ресорните министерства за това.

„Булгаргаз“ разплаща задълженията си без външно финансиране. Бизнес моделът на дружеството е променен, увери Златева.

410 млн. лв. са задълженията на „Топлофикация“ към настоящия момент. Проблемът с „Топлофикация“ е хроничен и наистина трябва да бъде решен преди началото на зимата. Не можем да си позволим „Булгаргаз“ да изпадне в поредната ликвидна криза. Въпреки това ще има парно през зимата, категорична бе Деница Златева.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Антония Иванова

Антония Иванова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Правителство няма да има след вота, прогнозира политолог

Българите очакват властта да осигури поносими цени на газ, ток и горива и да се вземат мерки срещу обедняването. Това стана ясно от коментара на Димитър Ганев от „Тренд“, според проучване по поръчка на „24 часа“, проведено пряко по стандартизирано интервю лице в лице. На трета позиция е проблемът с […]