Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БСП след 100-те дни: 2 успеха, 1 слабост и 3 проблема (ВИДЕО)

Снимка: архив БГНЕС

Пленумът на БСП оценява положително резултатите от първите 100 дни на правителството и дава висока оценка на министрите си в четворната коалиция. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след проведения пленум на столетницата.

БСП очертава два успеха, една слабост, три задачи, които чакат социалистите и 3 проблема от първите 100 дни на власт. Двата успеха – правителството успя в една тежка ситуация на няколко кризи да преведе страната през най-тежки зимни месеци и приемането на бюджета за 2022 г.

Единствената слабост на кабинета („Петков“ – б.р.), според Нинова, е нарушената координация и лошата комуникация между коалиционните партньори. Изградихме четири равнища на комуникация за взимането на решения, които са твърде много, оцени Нинова. Според нея тази слабост трябва да се преодолее, защото излъчва несигурност нестабилност.

Трите важни задачи пред БСП са да довършат управленската си програма, да е много силно подплатена от законодателна програма и още от утре да започне подготовка за актуализацията на бюджета.

В актуализацията на бюджета социалистите предлагат 2.5-3 млрд. лв., които да се подредят в политики. БСП предлага три сфери на разговор за актуализацията на бюджета – да обсъдят регулиране на цените и налагане на таван, да има данъчен въпрос (диференцирано ДДС на регулираните цени, въвеждане на необлагаем минимум или промени в Закона за корпоративното облагане или създаване на облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества). Третата мярка – преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен стаж. БСП ще оформи своите изчисления и ще ги предостави на вниманието на четворната коалиция.

Нинова увери, че Сребърният фонд си е там, където трябва и не е посегнато към него. Той дори се е увеличил с 250 млн. лв., като подобни манипулации ще бъдат опровергавани винаги.

Третите проблеми – оръжията за Украйна, присъединяването на РСМ в ЕС и избора на нов управител на БНБ. БСП категорично се обявява против износа на оръжия, боеприпаси, военни стоки и технологии за Украйна. БСП иска войната да спре, да започнат преговори, да се нормализират локалните отношения между Европа и света, настоя Нинова.

Ако все пак се стигне до предоставяне на оръжие за Украйна, пленумът на БСП ще реши какво да направят социалистите – дали да излязат от управлението или не. България не изнася оръжие нито за Русия, нито за Украйна още от 2015 г., увери Нинова.

Нито в Министерски съвет, нито в Народното събранием, нито аз персонално като министър на икономиката и индустрията ще дадем един глас или едно решение за документ, който представлява износ на оръжия или боеприпаси за Украйна„, закани се соцводачът.

БСП настоя за стартиране на процес за присъединяване на РСМ в ЕС едва след изпълнение на двустранния договор между двете държави. Според Нинова управителят на БНБ не трябва да е човек, излъчен от партиите в парламента. Това трябва да е човек с безспорен опит и авторитет. БСП ще убеждава ИТН и ПП да оттеглят кандидатурите си, съответно – Любомир Каримански и Андрей Гюров.

Не е обсъждана смяната на външния министър Теодора Генчовска, каза Корнелия Нинова след пленума на Столетницата. Коментарът й идва в отговор на въпрос дали ще бъде сменен дипломат номер едно на България, за да стане нов управител на БНБ.

БСП не са давали име на известен международен банкер, който да застане начело на БНБ, категорична е Нинова.

Във връзка с войната в Украйна, лидерът на БСП Корнелия Нинова е убедена, че няма да има решение на комисиите в парламента за предоставянето на оръжие на Украйна. Партийната ни позиция е ясна – БСП ще гласува против в комисии и в парламента за даването на оръжие на Украйна. „Така са се стекли събитията, така е записано в закона, че в крайна сметка след подписа на ДАНС, ДАР, МО, МВР и МВнР, трябва да се подпише и министърът на икономиката и индустрията. Това е пост на БСП и нито един документ с нито един патрон няма да подпиша, освен ако някои не иска да ме смени„, подчерта Нинова.

Тя смята, че изгонването на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова е неприемливо и крайната стъпка. Оттам нататък е скъсване на дипломатическите отношения между България и Русия, каза още Нинова.

Нинова обясни, че принципно няма как да стане Министерски съвет да вземе решение без Народното събрание. НС е подписало договора и акта на МС не може да противоречи на парламента за позицията за РСМ. БСП няма да допуснат компромис с националния интерес на България с присъединяването на РСМ в ЕС.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел е близо до сделка с Хамас

Предстои размяна на затворници срещу заложници

Спипаха турски тираджия на три вида наркотици на АМ „Тракия“

Задържаха шофьор, употребил три вида дрога, по време на...

Жената, блъсната от тротинетка в Русе, остава в болница

64-годишната жена, която вчера беше блъсната от тротинетка в...

За Васил Терзиев е изключително нужно да се вдигнат заплатите в СОС

Кметът на София Васил Терзиев определи като изключително нужно...

Китай предупреди Филипините: Отношенията ни са на кръстопът

Китай предупреди Филипините да внимават и да търсят диалог,...

Работещите на летище София обявиха готовност за протест

Работещите на Летище София обявиха протестна готовност, съобщава БНР. Общото...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img