Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БСП ще участва в разговори за коалиция, Зарков дава последен шанс

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Поисках оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, когато левицата беше трета на изборите – сега е на пето място. Левицата беше в тежка спирала от загуби, партията трябваше да покаже, че разбира какво се случва и да предприеме действия – отказа три пъти, сега се готви пак да го направи. Това коментира пред бТВ служебният министър на правосъдието и член на БСП Крум Зарков пред бТВ.

Най-голямата и важна партия в България, която трябва да защитава голяма част от обществото, е на пето място, това е място, което не отговаря на нейната мисия и нейните членове не заслужават това, смята още той.

Зарков добави, че му е тъжно за БСП.

Не може въпросите да се решават с абсолютен инат под маската на твърдост и безхарактерност, прикрита под маската на лоялност. Всички, които се нуждаят от лява политика, не заслужават това„, каза той.

Събота е последен шанс за БСП – да се покажат тези, които имат характер. В партията има много хора, които са способни да заменят лидера на БСП, смята той. Зарков отказа да каже дали ще се яви отново като кандидат-председател на левицата.

Социалистът коментира и работата на служебното правителството и че очаква да се състави кабинет след вота на 2 октомври.

От своя страна Атанас Зафиров коментира резултата на изборите – причината за него е ниската избирателна активност. Имаме същия брой депутати като в последния парламент, каза той. На въпроса за отговорността – той препрати към събота към Националния съвет на БСП.

Явно в кампанията с избирателите не сме успели да обясним постигнатото последните 6 месеца„, предвиди Зафиров. Взето е решение да не се подават оставки, а предстои анализ на слабостите, за да се отстранят, съобщи социалистът. Няма да водим разговори с ГЕРБ и ДПС, няма да се крием зад експертни правителства – обяви той. Зафиров обаче уточни, че БСП ще се включи в разговори за коалиционно управление, като остава твърдо зад позицията Кирил Петков да не е премиер.

След това Крум Зарков съобщи, че ще вкара в парламента промени в Закона за личния фалит, които предвиждат процедура, по която доброволно да се съберат всички вземания на едно място и да се организират нещата така, че да получи втори шанс. Той засяга добросъвестни длъжници, които се съдържат чрез презумпция в законопроекта.

Решението за опрощаване на задължението ще идва от съда, интерес имат и кредиторите, които ще имат ясни начини, по които да предявят исканията си.

По думите на Зарков предстои още законопроекти да се внесат в НС, за да се приеме транш от Плана за възстановяване и устойчивост на стойност над 700 млн. евро.

„Готови са и Закон за противодействие на корупцията, за правната помощ и така служебното правителството свършва работата си в срок„, каза той. Крум Зарков призова новите депутати да изберат нови членове на ВСС.

Да не товарим БСП с всичко, което се случва в държавата. Това призова в ефира на Нова телевизия Кристиан Вигенин.

Всички коментари сега били сметка без кръчмаря. Кръчмаря днес е ГЕРБ, каза социалистът и изтъкна, че очаква да чуе позицията на победителя.

Левицата няма да промени принципната си позиция за коалиция с ГЕРБ и ДПС. Социалистите няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, стана ясно от думите му. За Вигенин ГЕРБ все още са в изолация. Те ще трябва да положат много усилия, за да намерят съюзници, по думите му.

Теоретично сигурно съществува вариант БСП да подкрепи правителство, изтъкна социалистът. Такъв кабинет обаче изключва ГЕРБ и ДПС. Дори подкрепа от „Възраждане“, но без участие на техни хора е приемлива.

Иначе за левицата резултатът от вота не е провал. Негативите на коалиционните партньори се отразили и на червените, според Кристиан Вигенин.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама са арестувани за стрелбата с въздушно оръжие в квартал „Люлин“ в София

Двама души са задържани за стрелбата с въздушно оръжие...

Русия обвини СС на ООН в лицемерно осъждане на Иран

Припомни атаката срещу посолството в Дамаск

Три варианта след изборите чертае Димитър Ганев

Ако на сцената няма нов политически субект, който да...

Вера Йоурова поема ресор „Правосъдие“ в ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img