БСП продължават преговорите за кабинет, но настояват за споразумение

Views 41984
0 0
Снимка: БГНЕС

БСП дава мандат на групата за контакти да продължи преговори с „Има такъв народ“ за съставяне на кабинет и с другите две партии – „Демократична България“ и „Изправи се. БГ. Ние идваме“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг пред журналисти след пленума на столетната партия.

Контактната група ще се състои от 4 човека. Пленумът на БСП реши още да бъдат излъчени експертните групи, да започнат работят с експертните групи на другите две партии и разговорите да бъдат финализирани с подписване на споразумение. Тогава отново ще бъде събран Националният съвет на партията, който да реши дали отново да бъде даден мандат или не, обясни Нинова.

Целта на контактната група е да се видят какви са съвпаденията между партиите, какви приоритети могат да се извадят и да се обединят около промяната. Всеки ще трябва да направи някакви компромиси, уточни Нинова.

Няма да е лесно и няма да е с едни разговори, сигурно ще продължи дълго„, очаква Нинова.

Тя уточни, че решението не е за коалиционно споразумение, но би искала това, което договорят с останалите партии, да бъде финализирано в едно двустранно споразумение за подкрепа. Колкото и да се реагира невярващо, тези решение се взимат в Националния съвет и ще ви информираме какво се случва в колективния орган, увери соцводачът.

На всички ни се налага, след като искаме правителство на промяната, да седнем и да разговаряме какво ще правим. Ние сме поканени, не сме нахалствали да бъдем канени, но ако наистина има воля за промяна и ако трябва четирите партии да се говорим, трябва да го направи, каза Нинова.

Ако сме сериозни хора и ако искаме стабилност, да седнем и да го говорим, каза още тя.

Нинова няма фиксиран ден и час кога ще продължат следващите разговори с ИТН. Все още не е ясно дали допълнителните срещи ще бъдат публични за медиите или затворени. Политическите разговори обаче БСП биха искали да бъдат публични.

БСП има конкретни мерки как да продължи оттук нататък преди пленумът да е завършил. БСП не се приема като част от модела на ГЕРБ.

Възможно е БСП да отстоява своите политики чрез приоритети си. БСП искат да гарантира сигурност на хората и стабилност, като „червените“ ще положат усилия за съставяне на кабинет и работещ парламент. Парламентът и правителството трябва да довършат разграждането на досегашния модел на управление

5 приоритети по съставяне на правителство – социална политика, реформа в здравеопазването, образование, наука и култура, борба с корупцията и качествена съдебна реформа и възстановяване на икономиката.

Две теми Нинова не приема от пленума – налагане на либерален модел на управление на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активни от ключово значение на националната сигурност и РСМ да стане член на ЕС като не бива да става за сметка на българския национален интерес и история.

За протестите с искане за оставка на Корнелия Нинова, тя коментира с думите, че „60 човека организирани, предвождани от Кирил Добрев, Калоян Паргов и Весела Лечева ви показват силата на вътрешната опозиция. Тези хора не представляват никого освен себе си и не са упълномощени да правят това. Не могат точно те да ми искат оставката, защото не са ме избрали„.

По думите ѝ за нея е важно мнението на останалите 80% от социалистите, които са я избрали. Жалко, че не могат да приемат за втора поредна година загубата, каза тя. Единственият ефект е публично и чрез медиите да изпратя послания за нестабилност в БСП и то в ключов момент, когато на пленума се решава подкрепата за кабинета. Ролята ни е решаваща дали ще има правителство и стабилност, категорична бе Корнелия Нинова.

Това е пламът – да се попречи на създаване на стабилно правителство и на авторитета и стабилността на БСП. Дойдоха 60 човека, повикаха, послушаха музика и си отидоха. Важно е какво става вътре, легитимността и какво поднасяме. Отговорността е много тежка – да правим правителство в силно фрагментиран парламент„, подчерта тя.

До момента никой от социалистите не е поставял въпросът за оставката на Корнелия Нинова.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Темата на News24sofia.eu! Тестът ДПС, смяна на Гешев, значението на детайлите: какви са възможностите за кабинет (ОБЗОР)

Къде са сходствата и различията