Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БСП опреснява паметта на Радев и чака вето на закона за оръжията за Украйна

Снимка: архив БГНЕС

Президентът да наложи вето на закона за ратификация на споразумението за предоставяне на оръжия на Украйна. За това настояват от парламентарната група на БСП в писмо, изпратено до държавния глава Румен Радев.

От партията припомнят, че още вчера лидерът ѝ Корнелия Нинова е призовала от парламентарната трибуна Радев да наложи вето на приетия от Народното събрание законопроект, цитирайки неговата противоконституционност и позовавайки се на публични изяви на президента, в които той предупреждава, че изпращането на оръжия на Украйна ще вкара България във война.

От БСП посочват, че при второто гласуване на законопроекта ясно се е очертала Коалиция на войната, съставена от няколко парламентарни групи.

Според партията и коалиционните й партньори президентът има две групи основания за налагане на вето – конституционни и юридически, както и морално-политически.

По отношение на конституционно-юридическите причини от БСП изтъкват, че в чл. 1, ал. 3 на Споразумението е записано: „…(3) Изменението на списъка по параграф 1, вкл. замяна и/или добавяне на ново имущество, се извършва с Решение на Министерския съвет на Република България по искане на украинската страна и при възможност за българската страна. Това изменение не се счита за промяна на настоящото споразумение.“

От партията считат, че чрез този запис се заобикаля Народното събрание, като приетият текст противоречи на Конституцията, тъй като служебният министър на отбраната е подписал споразумение, в което е закрепено, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

Като допълнителен аргумент от БСП посочват и Закона за международните договори на Република България – „чл. 15. Когато международният договор подлежи на ратифициране съгласно Конституцията на Република България, Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира договора със закон. (2) Когато Конституцията не изисква международният договор да бъде ратифициран, Министерският съвет го утвърждава с решение.“

Относно морално-политическите причини, поради които държавният глава следва да наложи вето, социалистите припомнят, че на 7 октомври той е заявил, че ще работи срещу въвличането на България във войната в Украйна. „Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговор на българите чии интереси обслужват„, припомнят точните му думи от партията.

От БСП цитират и изявление на Радев от 25 октомври: „Войната, която разширява не само своя пространствен обхват, но и формите ѝ на противопоставяне, тези форми пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го вярвам. Затова още веднъж призовавам за разум и отговорност.“

БСП подчертава, че се обявява за пореден път срещу въвличането на България по какъвто и да е начин във войната в Украйна и за разрешаването на конфликта по мирен и дипломатически път.

Социалистите изтъкват и други думи на президента – че в НАТО няма правило и документ, които да задължават дадена държава да предоставя оръжия на трети страни.

По тази причина те призовават държавния глава да наложи вето върху безвъзмездното изпращане на въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Български пощи“ няма да приема пратки за Израел

"Български пощи" спира приемането на пратки за Израел от...

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Министърът на земеделието и храните и браншови организации се...

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

Христо Грозев се страхува да се върне в България

Разследващият журналист Христо Грозев се страхува да се завърне...

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Делян Пеевски: Радев да подписва указите, че утре може и да няма президент (ВИДЕО)

Съгласно Конституцията Румен Радев е длъжен да подпише указите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img