Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БСП иска прокуратурата да прочете доклада на Сметната палата за „Автомагистрали“

Снимка: БГНЕС

БСП поиска прокуратурата да се самосезира по одитния доклад на Сметната палата за фирма „Автомагистрали“ и изводите в него.

На брифинг на „Позитано“ 20 Георги Свиленски и Румен Гечев посочиха, че за нарушенията и сключването на стотици договори без търгове и конкурси партията е сигнализирала от 4 години, а днес докладът е отражение на техните парламентарно задавани въпроси. В тази връзка от партията искат прокуратурата да се самосезира.

Докладът на Сметната палата е с красноречиви доказателства. Докладът на АДФИ също е приключил, като проверката е за 3 млрд.лв. и в него не са установени никакви нарушения при реализацията на тези договори.

На кого да вярваме на Сметната палата или на подчинената на държавата АДФИ, попита риторично Румен Гечев.

Имаме причини да вярваме, че са замитани следи. Какво става, след като тук са превели авансово стотици милиони левове в редица случаи, без да е завършено проектирането, добави още той.

Гечев засече времето и обясни, че от този час започва да следи дали и кога прокуратурата ще се самосезира. Георги Свиленски от своя страна каза, че това е опорочена дейност, която се е случвала пред очите на гражданите и се е извършвало източване на публичен държавен ресурс през АПИ.

Министър Николай Нанков и Петя Аврамова са лъгали българските народни представители от БСП затова, че „Автомагистрали“ има капацитет и че са преразпределени средства, без да се ощетява бюджетът и заради това, че всичко е по законния ред и процедури. Днес може да се види в доклада на Сметната палата, не написано от БСП“, обясни той.

Румен Гечев анализира още, че в доклада се доказва, че е нарушен законът за обществените поръчки, тъй като възложителите от АПИ са финтирали Закона по обществените поръчки и са сключвали договори с автомагистрали.

Той даде примери от самия доклад: Автомагистрали няма необходимия капацитет да изпълни договорите с АПИ – държавната фирма трябва да има 1000 единици механизирана техника, а тя има 386, 2150 изпълнители – а те са 358. „Драматични несъответствия – имат само един юрист и един експерт по обществени поръчки и ако предположа каква е квалификацията. АПИ… е знаела, че Автомагистрали не е имала, няма и не може да има капацитет да изпълнява, обясни още Гечев.

Тук е имало организирана група, категоричен е той.

Даде и друг пример – „Автомагистрали“ има три превода авансово плащане от АПИ, които после са наливани в други фирми. „Сметната палата установява, че нито една дейност от тези не е завършена и приета от АПИ. Приятелски отстъпват на няколко фирми, близки до властта, използвам случая да кажа, че прокуратурата е длъжна да се самосезира„, категоричен е Гечев.

Той коментира и акцията на прокуратурата в МВР: „Това е посегателство, акцията е меко казано странна, няма такава страна, в която премиерът ще го хванат с милиарди евро, а прокуратурата защо не изпрати одит в домовете на Борисов. Колко време ще баломосват българския народ и установена ли е Мата Хари„, попита в заключение Румен Гечев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

АКФ подозира, че институции подпират проекта на Вълка за инсинератор до Павликени

Антикорупционният фонд (АКФ) е провел собствено разследване във връзка...

Манастири и църкви били сред основните цели на Киев, според ДНР

Координатите на местоположението на църквите и манастирите в Донецк,...

Черна гора задържа бивш прокурор и полицейски шеф

По нареждане на Специалната прокуратура на Черна гора бившият...

Зеленски е на фронта в Донецка област (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски посети фронта на Донецка област...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img