БСП иска извънредно заседание на парламента

За актуализация на бюджета и изслушване на Борисов

Прочитания 209
0 0
Снимка/източник: БГНЕС

БСП внася подписи днес за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник от 13 часа. Новината съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията.

Дневният ред, за който БСП настоява е за:

  1. Решение на Народното събрание, с което се задължава правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета във връзка със социално-икономическите мерки за кризата с коронавируса;
  2. Изслушване на премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи за насилие над журналисти и граждани по време на националната пресконференция на управляващите.

Нинова иска ясен отчет за състоянието на бюджета, прогнози за есента и зимата, прозрачност за харченето на парите, грижи за хората и предвидимост на икономиката. Ние искаме в актуализацията на бюджета да се гарантира машинното гласуване, настоя тя.

Според нея вчера се минало всякакви граници с насилието над журналисти и граждани.

Харченето на пари извън парламента и насилието над журналисти са емблема на ГЕРБ и премиерът еднолично разпределя средствата за оцеляване и партийни нужди. Цензурите и бухалката за всеки свободен човек не за първи път се пускат в действие, изтъкна Корнелия Нинова.

Нарушението на обществения ред не го приемам. Така лидерът на БСП отговори на въпрос дали подкрепя нарушението на обществения ред, вследствие на протестите в столицата.

Тя бе категорична още веднъж, че не подкрепя нарушаване на общестния ред, но подкрепя протестите и справедливите искания на хората.

Иначе много зависело от това, което щели да предложат управляващите в актуализацията на бюджета и дали БСП да я подкрепят. 

Имаме конституционни, законови, и правови аргументи да искаме актуализация на бюджета, настоя Нинова.

Тя допълни, че председателят на парламента бил длъжен да свика извънредно заседание, защото БСП имали необходимите подписи за това. Мерките закъсняха и трябвало да се приложат в началото на кризата още през май. Всеки загубен ден означава влошаване на процесите в икономиката, домакинствата и жизнения стандарт на хората, даде да се разбере Корнелия Нинова.

На въпрос дали още някои се е включил в надпреварата за лидер на БСП, Нинова посочи, че има още 2 часа и 40 минути до крайния срок за подаването на документи. 

До този момент единственият нов колега подал документи е Кирил Добрев, разкри тя.

Нинова призова да се изчакат първо изборите и тогава щяло да стане ясно с дали социалистите ще се коалират със Слави Трифонов или с някоя друга партия.

Социалистът Румен Гечев определи решението на правителството за увеличаване до 30% заплатите на чиновниците в администрацията като „странна инициатива“. Аргументите на БСП за това са, че многократно предлагали и обсъждали с конкретни числа предложенията за заплатите на администрацията. Става дума за паническа мярка, която е очевидно е предизборна, защото правителството предлага до 30% увеличение на заплатите при няколко неизвестни, посочи Гечев.

Според него към настоящия етап никой не може да каже колко ще струва на бюджета увеличението на заплатите в администрацията до края на годината. 

Ние наистина не знаем за какво става дума и за това искаме парламентът да се събере, тъй като тези „юнаци“ си позволяват десетки, стотици милиарди, без да е ясно какви са източниците, как ще бъдат покривани и какво ще стане по-нататък, отбеляза Гечев.

Управляващите действат панически, предизборно и знаят, че администрацията им е основният източник за гласове на изборите. Лъжат от сутрин до вечер, не им е ясно какво да направят. Паника и паническа подготовка на предизборната борба, която се очертава във всеки изминал час и ден, коментира още червеният депутат.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

От СЕМ излязоха с позиция за агресията над журналистката Паунова

Призовават и полиците да са по-обрани в изказа си