Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БСП и ИТН сближават позиции (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

БСП и „Има такъв народ“ се сближават в областта на здравеопазването, образованието и социалната политика. На трибунка в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова увери, че за да бъде всичко прозрачно и да няма чувство за скрито-покрито БСП щели да уведомяват медиите за всичко.

БСП се сближили с ИТН по три приоритета – здравеопазване, образование и социална политика. В областта на здравеопазването БСП срещат разбиране от ИТН за неща, за които отдавна са настоявали – болниците да не бъдат търговски дружества, да има защитени болници, да се пристъпи към регионализация на здравеопазването, укрепване на държавното и общинско здравеопазване, специализация на кадрите в здравната система и истинско електронно здравно досие.

В областта на образованието – да се въведе нова формула за финансиране, да се направи преглед на съдържанието на учебниците с цел патриотично образование и историческата истина, да се увеличат учителските заплати, обвързване на бройките в образованието с нужните кадри в икономиката и дефицитните професии за българската икономика да бъдат без заплащане на такси от страна на учениците и студентите.

В областта на социалната сфера – единственото различие е, че БСП искат преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, а ИТН 1 януари 2022 г., но Нинова изказа увереност, че щели да стигнат до разбирателство. Говорят си и за безплатни лекарства, семейно подоходно облагане, помощи за второ и трето дете.

Остават две теми за сближаване на БСП с ИТН – в областта на икономиката и съдебната реформа. Днес в 14.30 ч. в зала „Запад“ на Народното събрание ще се проведат разговорите за икономиката, а от утре отново предстои експертна среща по борба с корупцията, съдебната реформа и външната политика.

БСП са отправили покана към ДБ и ИСБНИ за срещи. Поканата, отправена към ДБ, е за петък в 14 ч., а към другата парламентарна група – за понеделник в 14 ч. С тях „червените“ ще водят общия политически разговор за подкрепа на кабинет с мандата на ИТН. Оттук нататък по всички преговори и сближавания ще бъдат информирани медиите. Искаме всичко да бъде на масата, да е ясно, прозрачно и да няма съмнения за скрити и задкулисни договорки, подчерта Нинова.

Тепърва и след като приключат политическите разговори, ще бъде обявен проектокабинет, уточни Нинова. Тя се надява да има споразумение за подкрепа, което да даде гаранции, че това, което е заложено, трябва да се изпълни. Имена за министри и премиер не са обсъждани.

https://www.youtube.com/watch?v=iEFvHX8ghQM&t=14s

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Юлия Навалная: От Путин може да се очаква всичко

Кремъл води отдавна войната си в сърцето на Европа

Мая Манолова и Ваня Григорова отрязаха Левицата

Левицата се явява във формат на коалиция

Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай

Предавали са информация за военни технологии

Димитър Радев: Влизане в Eврозоната по-късно през 2025 г. e по-вероятен сценарий

Присъединяването на България към Еврозоната по-късно през 2025 г....

Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ за общо управление след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img