Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БСП и ИТН съвпаднаха на 100% за съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

По темата правосъдие, а вчера по икономика, здравеопазване, програмите на БСП и ИТН съвпадат. Това заяви след разговорите с „Има такъв народ“ депутатът от БСП Крум Зарков. Два часа продължиха разговорите. От вчера разговори за подкрепата на кабинет на ИТН се водят само със социалистите, след като тонът между протестните партии и хората на Слави Трифонов рязко се повиши.

Радостин Василев от ИТН

Радостин Василев от ИТН поясни, че това е било поредна среща на групата по темата правосъдие, свързана със съдебната власт. Проведохме срещи с повечето групи колегите да споделят впечатленията си за реформи и промени. Да кажат дали по приоритети на ИТН ги подкрепят. Ние сме доволни от срещата, каза Радостин Василев.

Той даде думата на депутата от БСП Крум Зарков, който обясни: Една от темите съдебната реформа, която е ключова за БСП за подкрепа – върви от главния прокурор, съдилища, оказа се, че ние нямаме нито едно различие с ИТН по темите за съдебната реформа. Констатирахме пълно съвпадение с нашата програма. Предложихме и други действия, качествен преглед на законодателство, за да се изчисти от лобистки текстове, търсене на лична отговорност, когато са засегнати права на гражданите.

Констатирам 100% съвпадения, разговорите дори по детайли се очертаха като напълно продуктивни и няма да има проблем да направим програма за реформа. Запознахме ги с дейността на БСП по темата и конкретни законопроекти и те са съгласни с повечето от тях„, обясни Зарков.

За министрите Асен Василев и Кирил Петков не е говорено на срещата, нито за други имена, тя е била на експертно ниво, уточниха от БСП.

БСП не знае как ще се казва следващият министър на правосъдието, но днес разбрахме, че еднакво мислим за това той какво трябва да прави, заяви Крум Зарков.

БСП и ИТН имат съгласие и по основните външнополитически теми, отношенията между България и Република Северна Македония, разширението на Европейския съюз и Западните Балкани, обясни Иво Христов от БСП. За преговори на РСМ за присъединяване в ЕС – РСМ следва да отговаря на необходимите условия за влизане в съюза, касаещи, сладването на основните европейски стандарти.

Северна Македония следва да изпълнява своите задължения, произтичащи от договора за приятелство с България, премахване на езика на омразата и недопускане на практики и действия, противоречащи на европейските ценности. „БСП и ИТН смятат, че българската позиция по отношение на Република Северна Македония следва и занапред да се базира на сключения договор от двете страни, декларацията на Народното събрание и концепцията на БАН„.

Относно Истанбулската конвенция двете страни се обединяват около решението на Конституционния съд че – на територията на Република България конвенцията е неприложима.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер (ДОКУМЕНТ)

Документът е внесен в деловодството на парламента тази сутрин в 9:09 часа

Явор Куюмджиев: Много богата държава сме, след като пропиляхме в енергетиката милиарди

Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката и...

Противниците на лидера на БСП се увеличават

Фалшива е Корнелия Нинова, ние сме социалисти. Това заявиха...

Сраженията около болница Ал-Шифа продължават

Израелските сили и палестински бойци влязоха в близки сражения...

Владимир Путин събира службите заради „Крокус“

Руският президент Владимир Путин иска да обсъди със службите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img