БСП готови да сезират Конституционния съд за промените в Изборния кодекс

В студиото бяха и депутатите Александър Сиди от ВМРО и Явор Божанков от БСП

Views 10671
0 0
Снимка: БГНЕС

Мотивите (на президентското вето върху Изборния кодекс (ИК) – б.р.) не са издържани, има вътрешно противоречие. Това заяви пред БНТ Красимир Ципов – бивш зам.-вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ПГ на ГЕРБ в 44-то народно събрание. В студиото бяха и депутатите Александър Сиди от ВМРО и Явор Божанков от БСП.

Припомняме, че президентът оспорва смесеното хартиено – машинно гласуване в секциите над 300 души. Президентът не приема натоварването на ЦИК с осигуряването на машинния вот (от ЦИК не знаят къде ще се съхраняват машините, изтъкнаха, че няма време за осигуряване на машини – б.р.). С ветото си Румен Радев оспорва възможността на референдум гражданите да се произнасят по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

На заседание на Правната комисия вчера ветото бе отхвърлено.

Недопустимо е формата за териториална цялост и форма на управление да се променят с референдум – ще сезираме Конституционния съд, обясни Божанков.

Достатъчно компетентни ли са гражданите, за да бъдат питани (за териториална цялост и формата на държавно управление – б.р.), запита Явор Божанков. На становището му, че конституцията забранява провеждането на рефендум по тези въпроси, Александър Сиди поиска да знае кои текстове в основния закон забраняват това.

Сиди заяви, че няма текст в Конституцията, който да забранява това. Правенето на референдум не отменя Велико народно събрание, той показва посоката.

Не виждаме какъв е проблема хората да бъдат питани по тези въпроси, поясни Сиди.

Божанков поясни, че за териториална цялост, форма на човешки права, форма на управление – по тези теми хората не може да бъдат питани.

Според Сиди и Ципов – окончателното решение по тези въпроси се взима от Велико народно събрание, което не пречи хората да бъдат питани и по тези теми.

На репликата, че поправките в ИК ще затруднят самите членове на секционните избирателни комисии (СИК) Ципов отговори, че това са несъстоятелни аргументи. Той се съгласи, че ще има допълване на данни от машините, защото машините на пазара не произвеждат това, което е по нашите изисквания. Той поиска ЦИК да възложи на „Информационно обслужване“ изработка на данни.

Според депутата Александър Сиди от ВМРО – да бъдем убедени, че машинното гласуване е най-доброто. Създава се повече хаос, но това е добре за всеки български гражданин, заяви той.

Според Божанков това руши доверието в изборния процес. Провеждането на референдум – някой може да поиска да откъсне Добруджа от България, да проведе референдум. Това поставя под въпрос дали е конституционносъобразно.

Колегата му от ГЕРБ Красимир Ципов призна, че може да сгреши един избирател, да има опашки в секциите.

Той самоуверено заяви, че в ЦИК са получени две оферти за избор на възлагане на процедурата за доставка. Смятам че изборите са редовни. ЦИК ще прецени къде ще се съхраняват машините. На репликата, че и от ЦИК също попитаха къде ще се съхраняват тези машини, Ципов каза, че в голям склад могат да бъдат съхранявани под охраната на полицейски органи.

Явор Божанков заяви, че това ще доведе до хаос, а ГЕРБ целят този хаос.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Нина Александрова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Засилват проверките за маски в градския транспорт в София

Над 60 акта са съставени в последните три месеца