БСП борят порочни практики при обществените поръчки

Прочитания 713
0 0
Снимка: БГНЕС

Предложихме една промяна в Закона за обществените поръчки, която да затвори една „вратичка“. Тя се използва доста активно в последните години от управляващите, които дават на държавните предприятия огромни поръчки за изпълнение на различни дейности, най-вече строителни. Имахме съмнение, че „Автомагистрали“ няма необходимия човешки и технически ресурс за такива поръчки и отговори на наши писмени въпроси това се потвърди.

Това каза депутатът от БСП Димитър Данчев в ефира на „Денят ON AIR“.

От БСП са предложили възможността за възлагането на инхаус поръчки да се запази, но като се ограничи възможността да се възлага само на фирми, които могат самостоятелно да изпълняват минимум 90% от дейностите.

Това е една порочна практика, която не гарантира обществения интерес за качеството на изпълняването на обществените поръчки. Възлагането по подобен начин на обществени поръчки лишава възможността държавата да контролира качеството на изпълнението им. Няма гарантирано събиране на няколко броя оферти, отбеляза социалистът.

Той даде пример, че до средата на октомври 2020 г. „Автомагистрали“ ЕАД е получило плащане за отсечката между „Боаза“ и Велико Търново от АМ „Хемус“ в размер на около 700 млн. лева. Реално отсечката била 134 км, а получените разрешения за реалните строителни действия, които могат да бъдат извършени в момента, били за около 50 км.

Припомняме, че днес БСП и ГЕРБ се скараха в парламента заради Закона за обществените поръчки.

Да се ограничи достъпът до обществени поръчки и европейски средства на работодатели, които не спазват колективните трудови договори и минималните нива на заплащане. За това настоя днес президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Албанският вътрешен министър хвърли оставка след протестите

Албанският министър на вътрешните работи Сандер Леши е подал оставката си на премиера Еди Рама, предадоха световните информационни агенции. В изявление за пресата в четвъртък Рама потвърди, че Леши е подал оставка. Припомняме, че това се случва след протести в столицата Тирана заради убийството на 25-годишния Клодиан Раша от полицай. […]