Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БСК: Бизнесът не подкрепя „Газпром“, но няма други алтернативи

Последиците върху индустрията, ако не бъдат осигурени доставките на газ, ще засегнат всички. Последиците ще засегнат цялото общество, от гледна точка на бизнеса ще засегнат цели отделни подотрасли. Затова предупреди пред БНТ Щерьо Ножаров, икономически съветник от Българската стопанска камара.

Например – при торовите заводи газта е основа суровина. „Неохим“ в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на цените на земеделската продукция и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ“, обясни Ножаров.

Той очаква да бъдат засегнати и косвени индустрии, освен земеделието през торовите заводи, строителството от гледна точка на металите и арматурни железа, което увеличава всички цени. Ефектите за икономиката ще бъдат много тежки, предупреди икономическият съветник.

Предложението на „Булгаргаз“ за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% – което е 298 лв. Представете си какво означава това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември, посочи Ножаров.

Ножаров заяви още, че ситуацията с трите танкера, които обяви премиерът в оставка Кирил Петков, е много неясна. Дори те да дойдат, това няма да покрие цялото потребление, а само 65%. Газохранилището в Чирен е най-малкото в Европа и най-малко запълненото. Покрива капацитет от 1/6 от нуждите на България, което е нищожно количество. Предполага се да бъде запълнено на 85% в края на годината, което няма да реши въпроса, предупреди Ножаров.

С трите танкера има неясноти. Съответната цена не може да бъде определена точно, самата сделка не е потвърдена. Неясна е цената на този газ и дали изобщо ще дойде. Азербайджан също не е алтернатива, защото там имаме един изчерпан капацитет, каза Ножаров.

Бизнесът не заявява подкрепа към „Газпром“ или към Русия, категоричен е обаче той. Просто липсват други алтернативи и държавата не си е свършила работата да ги посочи. България е без енергийна стратегия от две години, изтъкна икономическият съветник от БСК.

„По отношение на „Газпром“ се появяват коментари от експерти за правилото „вземи или плати“. България може да плати дори неустойки, че не плаща газта. България обаче тук може да има възражения, защото „Газпром“ едностранно промени условията за плащане. Т.е. не е ясно доколко „Газпром“ би осъдил България. Не се вижда друга алтернатива, от всички възможни това остава като възможност за допълване на необходимите количества. Ако правителството предложи друга алтернатива, бизнесът е съгласен“, подчерта още Щерьо Ножаров.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Атанас Запрянов: България не е застрашена от конфликта Израел-Иран

Израелският удар в Иран е бил ограничен по военна...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

Северна Корея пусна песен, възхваляваща лидера Ким като „приятелски баща“

Северна Корея пусна нова песен, възхваляваща лидера Ким Чен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Почина дизайнерът Роберто Кавали

Дизайнерът Роберто Кавали, създател на марката Roberto Cavalli, е починал...

НВО за 10 клас на 10 юни почва с 3 часа по-късно заради изборите предния ден

Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература...

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img