БСК: Бизнесът не подкрепя „Газпром“, но няма други алтернативи

News24sofia.eu
Views 4834
0 0

Последиците върху индустрията, ако не бъдат осигурени доставките на газ, ще засегнат всички. Последиците ще засегнат цялото общество, от гледна точка на бизнеса ще засегнат цели отделни подотрасли. Затова предупреди пред БНТ Щерьо Ножаров, икономически съветник от Българската стопанска камара.

Например – при торовите заводи газта е основа суровина. „Неохим“ в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на цените на земеделската продукция и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ“, обясни Ножаров.

Той очаква да бъдат засегнати и косвени индустрии, освен земеделието през торовите заводи, строителството от гледна точка на металите и арматурни железа, което увеличава всички цени. Ефектите за икономиката ще бъдат много тежки, предупреди икономическият съветник.

Предложението на „Булгаргаз“ за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% – което е 298 лв. Представете си какво означава това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември, посочи Ножаров.

Ножаров заяви още, че ситуацията с трите танкера, които обяви премиерът в оставка Кирил Петков, е много неясна. Дори те да дойдат, това няма да покрие цялото потребление, а само 65%. Газохранилището в Чирен е най-малкото в Европа и най-малко запълненото. Покрива капацитет от 1/6 от нуждите на България, което е нищожно количество. Предполага се да бъде запълнено на 85% в края на годината, което няма да реши въпроса, предупреди Ножаров.

С трите танкера има неясноти. Съответната цена не може да бъде определена точно, самата сделка не е потвърдена. Неясна е цената на този газ и дали изобщо ще дойде. Азербайджан също не е алтернатива, защото там имаме един изчерпан капацитет, каза Ножаров.

Бизнесът не заявява подкрепа към „Газпром“ или към Русия, категоричен е обаче той. Просто липсват други алтернативи и държавата не си е свършила работата да ги посочи. България е без енергийна стратегия от две години, изтъкна икономическият съветник от БСК.

„По отношение на „Газпром“ се появяват коментари от експерти за правилото „вземи или плати“. България може да плати дори неустойки, че не плаща газта. България обаче тук може да има възражения, защото „Газпром“ едностранно промени условията за плащане. Т.е. не е ясно доколко „Газпром“ би осъдил България. Не се вижда друга алтернатива, от всички възможни това остава като възможност за допълване на необходимите количества. Ако правителството предложи друга алтернатива, бизнесът е съгласен“, подчерта още Щерьо Ножаров.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Бойко Ноев: Руски граждани участват във взривовете у нас

Доказано е присъствието на руски граждани, че са участвали в извършени взривове у нас – в Сопот, Арсенал, складове на ЕМКО, в Чехия и т.н. и те са участвали в отравянето на Скрипал във Великобритания. Това мнение изрази военният експерт Бойко Ноев пред бТВ. По думите му службите знаят имената

Read More »