Реклама

spot_img

Британците ще получават по 350 паунда месечно, ако приемат бежанци в домовете си

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Великобритания ще плаща на гражданите си да отворят домовете си за украински бежанци в опит да намали гнева заради реакцията на правителството към най-бързо нарастващата бежанска криза в Европа от Втората световна война насам, съобщава „Ройтерс“.

Новата схема, наречена „Домове за Украйна“ (Homes for Ukraine) ще позволи на бежанците да пристигат на Острова дори ако нямат семейни връзки.

Великобритания ще плаща по 350 паунда на месец на хората, които предложат на бежанците свободна стая или имот за поне шест месеца.

Британският премиер Борис Джонсън се стреми да представи Великобритания като подпомагаща глобалния отговор на руската инвазия. Правителството му обаче е критикувано заради тромавата процедура за приемане на бежанци.

Депутати от всички основни политически партии атакуваха искането на правителството украинците да кандидатстват за визи и да им бъдат правени биометрични тестове, преди да пристигнат във Великобритания. Според критиците този ход дава приоритет на бюрокрацията пред живота на бежанците.

Съгласно новата схема благотворителни организации, обществени групи, бизнесът и гражданите ще могат да предлагат настаняване чрез интернет страница до края на следващата седмица.

Обединеното кралство стои зад Украйна в най-мрачния й час и британската общественост разбира необходимостта да изведем колкото се може повече хора в безопасност възможно най-бързо, посочва се в изявление на жилищния министър Майкъл Гоув. „Призовавам хората от цялата страна да се присъединят към националните усилия и да предложат подкрепа на нашите украински приятели. Заедно можем да дадем безопасен дом на тези, които толкова отчаяно се нуждаят от него“, допълва той.

Всеки, който предлага стая или дом, ще трябва да докаже, че мястото за настаняване отговаря на стандартите, като може да се наложи да предостави свидетелство за съдимост.

Миналата седмица Агенцията за бежанците на ООН предупреди, че броят на бежанците от Украйна може да нарасне до над 4 милиона души.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Изгоря къща в Смолян, няма жертви и ранени

Пожар изпепели в понеделник къща в ромската махала на...

Пловдивският митрополит Николай се оттегля от избора за патриарх

Пловдивският митрополит Николай обяви в обръщение в понеделник, че...

15 миньори са затрупани в рудник в руската Амурска област

15 миньори са затрупани в мина в руската Амурска...

За Русия безусловен отказ от ядрено оръжие е контрапродуктивна идея сега

Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие...

Зеленски благодари на ЕС за допълнителните 5 млрд. евро за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски в понеделник благодари на ръководството...

ЕС договори санкциите за израелски заселници на Западния бряг

Министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) в...

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха преговори, отново без изявления

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха минути преди 20...

България и ЕС осъждат руските избори в украински територии

Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Майк Пенс няма да подкрепи Тръмп

Бившият вицепрезидент Майк Пенс заяви в петък, че няма да...

Премиерът на Ирландия пред Байдън: Путин няма да спре само с Украйна

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар и президентът на САЩ...

Запорожката АЕЦ отново под обстрел

МААЕ е уведомена за атаката

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img