Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Британският финансов министър отрича връзки с Русия чрез фирма, частична собственост на жена му

Британският финансов министър Риши Сунак отрече каквато и да е връзка с мултинационална фирма, частична собственост на съпругата му, която е продължила да работи в Русия по време на войната в Украйна, съобщава БиБиСи.

Канцлерът казва, че няма „нищо общо“ с Infosys, в която съпругата му Акшата Мърти притежава акции.

Той призова британските фирми да се оттеглят от Русия, за да нанесат „икономическа болка“ на президента Владимир Путин. Говорителят на г-н Сунак каза, че г-жа Мърти няма никаква роля в оперативните решения на Infosys.

Софтуерният гигант е съоснован от бащата на г-жа Мърти Нараяна, индийски милиардер, който се оттегли от компанията през 2014 г.

Основана през 1981 г., оттогава фирмата се разраства в редица страни и има офис в Москва.

В последния му годишен доклад се посочва, че г-жа Мърти притежава 0,9% от акциите на компанията на стойност стотици милиони паунда.

Индия не последва западните страни, включително Обединеното кралство, в ограничаването на търговията с Русия чрез санкции след нахлуването й в Украйна.

По-рано този месец г-н Сунак каза, че правителството ще „подкрепи напълно“ британските фирми, които се изтеглят доброволно от Русия. След като се срещна с група от водещи британски компании, канцлерът каза, че приветства „консенсуса относно необходимостта да се нанесе максимална икономическа болка на Путин и неговия режим„.

Въпреки че осъзнавам, че може да е предизвикателство да се съкратят съществуващите инвестиции, вярвам, че няма аргумент за нови инвестиции в руската икономика„, добави той.

Призовавам собствениците на активи и мениджърите да обмислят много внимателно всякакви инвестиции, които в някакъв смисъл биха подкрепили Путин и неговия режим„.

Притиснат от присъствието на Infosys в Русия в четвъртък, г-н Сунак каза пред Sky News: „Аз съм избран политик и съм тук, за да говоря с вас за каквото аз съм отговорен. Жена ми не е.“

Наложихме значителни санкции и всички компании, за които сме отговорни, те ги спазват, както трябва„, каза канцлерът.

Говорител на канцлера каза, че г-жа Мърти е „един от хилядите миноритарни акционери в компанията„. „Това е публична компания и нито тя, нито някой от членовете на семейството й участват в оперативните решения на компанията“, добавиха те.

Infosys каза, че има „малък екип от служители, базирани извън Русия„, който „обслужва някои от нашите глобални клиенти на местно ниво„.“Ние нямаме активни бизнес отношения с местни руски предприятия. Инфосис подкрепя и се застъпва за мир между Русия и Украйна„.

I е имал връзки в миналото с Алфа банк, една от най-големите финансови институции в Русия, която беше добавена в списъка със санкции на Обединеното кралство в четвъртък, след като вече бе санкционирана от САЩ и ЕС.

През 2004 г. Владимир Путин посети централата на Infosys в Бангалор, където беше направена обиколка с екскурзовод от Нараяна Мърти.

Съпругата на Риши Сунак има дял от £490 милиона в компания, която все още работи в Москва и има връзки с голяма руска банка, пише „Мирър“.

Мултимилионерката Акшата Мърти има дялове в технологичния гигант Infosys, собственост на баща й, индийския милиардер Нараяна Мърти.

Г-н Мърти, сега почетен председател на компанията, е високопоставен поддръжник на индийския премиер Нарендра Модикойто отказа да наложи санкции на Русия въпреки кръвопролитието в Украйна. Индия също се въздържа при гласуването на Съвета за сигурност на ООН срещу действията на Русия.

Съобщава се, че делът на семейство Мърти в Infosys достига няколко милиарда. Фирмата има четири офиса в Обединеното кралство, както и един в Кулаков Лейн, Москва, но е индийска собственост, така че не подлежи на санкции на Обединеното кралство.

Само преди дни Сунак призова британските фирми да помислят „много внимателно“ относно инвестирането в руски предприятия, които биха били от полза за президента Владимир Путин.

Но той изглеждаше неудобно, когато водещата на Sky Джейн Секър попита за дела на съпругата му във фирмата и дали той „дава съвети на други, които не следвате в собствения си дом„.

Запитан дали Infosys ще прекъсне връзките си с Русия, той отговори: „Нямам абсолютно никаква представа, защото нямам нищо общо с тази компания„.

Професор Ричард Мърфи, директор на Tax Research UK, попита в Twitter дали е „време да се санкционира Сунак?“

Говорейки пред „Мирър“, професорът по счетоводна практика в Sheffield University Management School каза: „Съпругата на Сунак има тесни връзки чрез семейството си с компания, която търгува и печели от Русия и която бе важен източник на бизнес за тях през последните години, което е довело до увеличение на състоянието от стотици милиони паунд“а.

Спазвам правило, което е обичайно във финансите, а именно да се задава въпросът дали някой е подходящ, за да се заеме с работата. Човекът трябва да докаже, че е независим, да може да предложи обективни съвети, на които хората могат да разчитат и че мнението е свободно от влияние„.

Риши Сунак е човекът, който отговаря за финансите на нашата нация. Въпросът ми е дали той е подходящ, за да бъде отговорен? Обективен ли е и способен ли е да формира мнение без влияние за това кое е най-доброто за тази страна, независимо от влиянието на Русия върху богатството на семейството му? Не мисля, че е.“

Акциите на Акшата Мърти в Infosys и другите й финансови интереси я правят една от най-богатите жени във Великобритания, със състояние, по-голямо от това на кралицата.

Infosys е работила за Министерството на вътрешните работи и е подписала рамково споразумение с Whitehall, което означава, че може да получава договори без конкуренция. Компанията има около 10 000 служители в Обединеното кралство.

Семейство Мърти е инвестирало част от богатството, създадено от Infosys, в начинание с Amazon в Индия на стойност 900 милиона паунда на година, докато г-жа Мърти притежава пряко дялово участие във фирми от Обединеното кралство, които управляват ресторантите за бургери на Джейми Оливър и Уенди в Индия.

Тя също така е директор или пряк акционер на пет други компании от Обединеното кралство. Г-жа Мърти също управлява модния лейбъл Akshata Designs и също така е директор на фирма за рисков капитал, основана от баща й през 2010 г.

Риши Сунак също е мултимилионер благодарение на инвестиционната си кариера.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Проверяват връзвана ли е 104-годишна пациентка в болницата във Видин

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проверява извънредно проявено ли е...

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ почина на 13 март на 78-годишна възраст

Спешната линия 911 е прекъснала в няколко щата

В няколко щата на САЩ имаше прекъсване на телефона...

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно...

Веселин Кожухаров оглави Агенцията за социално подпомагане

Веселин Кожухаров оглави Агенцията за социално подпомагане. Той заменя...

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

Андреа: Пием лекарства заради детски травми

Певицата Андреа зададе в социалните мрежи въпроса: „Какво се...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img