Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Британските военни обвиниха Русия в лъжа, не била стреляла срещу разрушителя в Черно море

Министерството на отбраната на Великобритания отрече твърдението на руското правителство, че в Черно море са били изстреляни предупредителни изстрели срещу кораб на британския кралски военноморски флот, информира „Франс прес“.

Никакви предупредителни изстрели не са изстрелвани по HMS Defender. Корабът на Кралския военноморски флот извършва невинно преминаване през украински териториални води в съответствие с международното право„, уточниха британските военни.

По-рано руското военно ведомство обяви, че гранични патрулни кораби са изстреляли предупредителни изстрели и че самолет Су-24М е хвърлил четири бомби като предупреждение към британския разрушител.

Ала британското министерство на отбраната отбеляза: „Ние вярваме, че руснаците предприемат оръжейни учения в Черно море и са предоставили на морската общност предварително предупреждение за тяхната дейност. Никакви изстрели не бяха насочени към HMS Defender и не признаваме твърдението, че по неговия път са били хвърлени бомби.“

Британският военен министър Уолъс уточни в изявление, че HMS Defender е извършвал „рутинен транзит от Одеса към Грузия през Черно море„.

Както е нормално за този маршрут, той влезе в международно признат коридор за разделяне на трафика„, каза той.

Той излезе от този коридор безопасно в 11:45 часа (българско време). Както е обичайно, руските кораби вървяха по петите на неговото преминаване и той беше информиран за тренировъчни учения в по-широката му околност„, добави Уолъс.

Твърденията идват в момент на обтегнати дипломатически отношения между Лондон и Москва, както и напрежение между Русия и западния военен съюз НАТО.

Отношенията между Великобритания и Русия са в много лошо състояние след отравянето на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г. с радиоактивен полониѝ и опита за убийство с химическо оръжие на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г.

Великобритания също така обвини хакери, подкрепяни от Русия, в опит да откраднат животоспасяващи изследвания на COVID-19 ваксини от лаборатории и нееднократно разкритикува Кремъл за предполагаеми злоупотреби с правата на човека и гражданските свободи.

Британското правителство нахока Русия за дрънкането на оръжие в Украйна, както и за подкрепата на Москва за режима на Александър Лукашенко в Беларус.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Най-малко 10 джихадистки нападения предотвратени в Европа през 2023 г.

Това съобщи нидерландската разузнавателна агенция AIVD

Има достатъчно ваксини срещу коклюш в склада

От началото на годината са регистрирани 214 положителни за...

Кадиров от фитнеса: Не умирам, вдигам железа (ВИДЕО)

Чеченският президент Рамзан Кадиров се опита във вторник да...

Прокуратурата поиска задържане под стража на Марин Димитров

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд за налагане...

Депутатите не искат елфи да чертаят пътя на „Турски поток“ у нас (ОБНОВЕНА)

Депутатите от временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта...

Трагедия с мигранти край Джибути

Шестнадесет потенциални мигранти загинаха, а други 28 са в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Западни дипломати са предали чрез Турция послание за деескалация към Иран

Западните държави се опитаха да изпратят послания на Иран...

Бившият началник на кабинета на Владислав Горанов пое Финансовата инспекция

Агенцията за държавна финансова инспекция е с нов директор...

Пуснаха от ареста бездомника, обвиняем за оскверняването гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ/ВИДЕО)

Твърди, че не краде. Не е осъждан. Роден е в Добрич, Учил е до пети клас, работил е по гробищата

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

Иран съжалява за санкциите на ЕС – трябвало да са срещу Израел

Санкциите на Европейския съюз, обявени след нападението на Иран...

Лондон: Руските сили настъпват към Часов Яр с тактиката от Авдеевка

Градът е силно защитен и разположен на високо място

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img