Брендо няма да бъде наказан, че се е укрил

Марковски: Служби в Украйна трябва да му окажат помощ

Прочитания 8256
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Брендо няма да получи допълнително наказание, защото преди години се укри и не изтърпя присъдите си. Това каза в ефира на bTV адвокат Марин Марковски. Влязлата в сила присъда на една държава не може да бъде отменена, категоричен беше Марковски. „Един съдебен акт, независимо на коя държава не, е нещо много сериозно и трябва да бъде изпълнен, защото иначе се подриват основите на правосъдието„, смята адвокатът.

Нашето наказателно право няма допълнителна присъда за това, че не е отишъл да търпи вече издадена присъда. Може би законодателят е преценил, че дори и най-опасната птица има право да счупи клетката и да излезе„, коментира още Марин Марковски.

Марковски смята, че е логично да го изпратят в нашата страна, защото тя първа е искала екстрадицията му. Най-тежка е присъдата на Брендо в Италия – 20 години. „63-а година сме подписали консулска конвенция„, отбелязва юристът. Така че нашите служби в Украйна трябва да му окажат помощ, като консулът ни там му осигури поне защитник.

Когато нещо не е уредено в закона, тогава се търси общият дух на закона. В конкретния случай въпросът остава открит, той има тежки присъди, ако е жив и здрав да ги излежи, ще излезе от затвора на около 90 години„, каза още Марин Марковски.

В студиото на Нова телевизия пък адвокат Людмил Рангелов пък допусна, че Евелин Банев ще получи отделно присъда в Украйна – за пребиваване с фалшиви документи за самоличност и за търговия и държане на марихуана. Това означава първо той да излежи присъдата си в Украйна, след което да тръгне процедурата по екстрадиция. Решение на Украйна ще бъде искането на коя от държавите ще удовлетвори – България, Румъния или Италия.

Условията по конвенцията за екстрадиция са обтекаеми, обясни Рангелов – от една страна тежест има времето на подаване на искането, от друга, самата конвенция придава най-голяма тежест на големите на присъдата. В този смисъл – ако България първа е подала искане има предимство, но предимство има и Италия, където Брендо е осъден на най-много години.

Според Рангелов обаче дори и да бъде предоставен на България, Брендо ще трябва да излежи най-тежкото наказание – срокът затвор, който му е присъден от италиански съд.

Людмил Рангелов не коментира защо Брендо е избрал Украйна, за да се укрива. Адвокатът е изненадан леко от това решение, тъй като хора, укриващи се от присъда и особено тези с финансови възможности, избират обикновено страни, в които Интерпол не е силен. Не е изключение бягството от правосъдието и укриването, има много такива случаи, обясни Рангелов.

Припомняме, че освен в България Евелин Банев има присъди за наркотрафик в Италия, 20 години, и в Румъния от 10 години и половина. Заради това и Брендо се издирва от Интерпол. Брендо бе арестуван в Италия, но властите се съгласиха да го предоставят периодично за делото у нас, по време на което и той изчезна.

Не е ясно на коя от страните, които сега ще изискват Брендо за излежаване на присъда, ще откликне Украйна, тъй като може да се предполага, че както Италия, така и Румъния ще подадат искания.

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна издаваната от България Европейска заповед за арест.

Още в края на 2018 г. от Антикорупционната комисия внесоха иск в съда за 23 млн. лв. срещу Банев и членове на семейството му. Няма яснота докъде е стигнал искът.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Имунолог: Грипна и коронавирусната ваксина могат да се сложат едновременно

Има уплах сред хората за това, че ваксината ще навреди на здравето. Притесненията са напълно неоснователни. В студиото на БНТ проф. Доброслав Кюркчиев обясни, че РНК ваксините не са нови, а са още от 90-те години. Втората група причини за уплах сред хората са свързани с конспиративно-параноидните конспирации. Малко е […]