Бременни и кърмачки да не се ваксинират, препоръча акад. Богдан Петрунов

Не е ясно защо грипът тази година не дойде

Прочитания 6212
0 0

Опашките от желаещи да се ваксинират е психологическа реакция на хората. Очаква се броят да се увеличи за кратко време, независимо от фазата.

Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ.

По думите му, ваксинацията ще се подобри и чрез записването при личните лекари.

Изборът на ваксината не е личен проблем, а проблем на личния лекар според заболяването на пациента, обясни Петрунов.

Ваксините на „Астра Зенека“, „Пфайзер“ и „Модерна“ нямат разлика в показанията за определена група хора с различни заболявания и могат да се използват при всички хора и при пациенти с различни заболявания, уточни специалистът.

Той препоръча да не се ваксинират бременни, кърмачки и деца под 12 г., докато не преминат клиничните проучвания. Относно възрастните хора над 65 г. също няма събрани достатъчно данни, но всяка страна прави свое изследване.

Несериозно е да се смята, че РНК ваксината е по-добра от тази на „Астра Зенека“, категоричен е проф. Петрунов.

Според официалните данни имунитетът след поставяне на ваксината остава активен от 8 до 12 месеца.

След първата доза започва изграждането на имунитет след 14 дни, а ако човек се разболее в този период, ще прекара по-леко заболяването, обясни специалистът.

Втората доза е много важна, тъй като засилва получения имунитет.

Той смята, че ваксинацията ще спре силното разпространение на заразата.

Проф. Петрунов обаче поясни, че е възможно и ваксинираният да не получи антитела, тъй като вирусът има и постоянни мутации.

Относно страничните ефекти той обясни, че те са възпалителна реакция на организма, която реагира с температура и главоболие, като „Астра Зенека“ дава повече тип подобни реакция, но все пак е равностойна на тези на „Пфайзер“ и „Модерна“.

Проф. Богдан Петрунов призова, който има странични реакции, да подава информация, за да се обобщават данните.

Специалистът коментира и руските ваксини. За ваксината „Спутник“ засега има данни, че дава доста странични реакции, поради което се прави „Спутник лайт“. Другата, която се прави с жив вирус, тази на института „Чомаков“, е по-различна, но тя не е одобрена дори още от руските власти. В Русия се работи в момента и по протеинова ваксина, като се използва част от белтъка на вируса.

Той препоръча протеиновите ваксини да не се използват за алергично болни хора, за останалите всяка друга одобрена ваксина може да бъде спокойна прилагана.

По-рано от 2022 г. няма да знаем какъв ще е резултатът от втората ваксина, обясни още проф. Богдан Петрунов. Колективният имунитет, по думите му се изгражда, когато повече от 50% от населението преболедува коронавируса.

Защо грипът тази година не дойде – акад. Богдан Петрунов поясни, че това е интересен феномен, който ще се изучава, но „засега не е ясно защо“. Той не си спомня такъв тип забавяне на грипа досега.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Строителните предприемачи: Промените в ЗУТ няма да защитят обществения интерес

Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), няма да доведат до защита на обществения интерес и намаляване на напрежението в бранша. Създава се впечатление, че са лобистки и политизирани. Проблемите в сектора са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на определени членове от закона. Това […]