Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Брънзалов: Епидемия се бори с лекарства, ваксини и мерки

Снимка: БГНЕС

Една епидемия се бори по три начина – с ваксини, мерки и медикаменти. До медикаменти все още не сме стигнали, но лечението е чисто симптоматично и се взимат мерки за работата само в тази област, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в интервю за предаването „Тази неделя“ по БТВ.

По въпроса защо са малко желаещите да се ваксинират сред лекарите и учителите, Брънзалов посочи, че преди месеци в България много хора не са вярвали, че има такова заболяване изобщо. Трябва да се убедят хората, че ваксината е единственото оръжие, което в момента може да се приложи.

Брънзалов е сигурен, че ваксината в бъдеще ще бъде усъвършенствана.

Ще се получават и много варианти на вируса и това е неизбежно. Всеки причинител мутира, за да може да съществува, но това не значи, че не бива да се борим, обясни Брънзалов във връзка с новия вариант на коронавируса.

Събра се много негативна енергия в хората в последните месеци и това няма да доведе до добри неща, нека не се фокусираме само в епидемията. Има много други неща, с които гражданите и здравната система ще трябва да могат да се справят, посочи той.

По думите му потвърдените проби на новия щам на COVID-19 са просто вариант на коронавируса.

Не трябва да се правят трагедии, успокои Брънзалов.

Според него ситуацията е в пъти по-малко опасна от март месец, когато се появи нулевият пациент и лекарите не са знаели почти нищо за разпространението на вируса. 10-тина месеца по-късно здравната система и населението са се научили, че трябва да се спазват някакви мерки.

Брънзалов е по-голям оптимист за протичане на епидемията в България отколкото във Великобритания, тъй като там са смесени доста повече етноси отколкото в България, а и тук няма и толкова голямо движение на хора. Има много въпроси, на които към момента няма отговори.

Пациентите с хронични заболявания се страхуват да посещават лечебните заведения заради COVID-19, а техните заболявания изискват активно наблюдение.

Всичките хронични заболявания поради затворения режим и малкото посещения в лечебните заведения екзацербират и се налага по-специална грижа. Заболяемостта не е само от COVID и не трябва да говорим само за него. Болничните лечебни заведения са затрупани с такива пациенти.

Никой в Националния оперативен щаб не желае да бъдат затворени заведенията просто така. Това се налага от статистиката и защото все още има рискове, заяви Брънзалов.

Кога ще се отхлабват мерките, ще покажат цифрите. Те са резултат от нашето поведение – колко сме отговорни, и доколко е готова нашата здравна система да поеме, ако има отново ескалация на случаите.

Нещата не може да се опишат в един репортаж. Беше много тежко, каза още Брънзалов.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Вера Йоурова поема ресор „Правосъдие“ в ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността...

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

Иран привика посланиците на Великобритания, Франция и Германия

Министерството на външните работи на Иран привика в неделя...

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img