Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БПГА настоява задължително да търсим дерогация при петролно ембарго

Снимка: архив БГНЕС

Дизеловото гориво е поскъпнало с 4%, а бензинът с 1.5-2% за месец и това е нормално с оглед на ситуацията с петрола в Русия. Има очаквания, че ще се вдигне цената и на суровия нефт. Причините са, че има и сериозно търсене на дизелово гориво заради войната в Украйна, което вдига цената на дизела и тя е по-висока, отколкото тази на бензина. Това каза пред БНТ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Относно цените в различните части на страната – разликите са в рамките само на няколко стотинки, посочи той. За него е нормално да има различни цени в София, и на морето – заради конкурентността.

По думите му бензиностанциите работят на съвсем малка печалба, а е трудно, както за малките, така и за големите бензиностанции. Вече е трудно да се каже какво ще се случи с петролното ембарго срещу Русия, държавата ще получи отсрочка с по-малко от година. 4 лв. на литър е песимистична цена, но ако се наложи петролно ембарго, цената ще се повиши, смята Бенчев. Той даде за пример, че в Гърция цената е с 40 ст. по-висока.

Рафинерията в Бургас в момента не може да работи без руски петрол, иначе намалява зависимостта си, работеше с 80-90%, но в момента работи с 50%. Ако се спре за 6 месеца, както се говори от Европейския съюз – няма да има достатъчно наличен продукт. Рафинерията вероятно ще трябва да спре за известно време, за да се направят технологични промени. Това не е ненормално. И ако сега спре без запас на нефтопродукти, това ще създаде проблем за страната – нито турските, нито гръцките ресурси могат да осигурят достатъчно суровина, която да поеме тази дупка, за да се осигури българският пазар, поясни Бенчев.

Без пренастройка на инсталациите няма как да стане, а това отнема време, категоричен е той.

Възможно е да останем без доставки, защото чисто технологично от Гърция става трудно. Сметката показва, че 300-400 цистерни трябва да минават на ден през България. В Румъния също ползват руски нефт и самите те няма да имат достатъчно количества, даде за пример той.

Задължително България трябва да е страна-изключение от европейското ембарго, тъй като икономиката ще загази, смята Светослав Бенчев. Той подкрепя правителството да търси компромис, който не е на всяка цена. Причината за това изключение за него е, че нямаме като останалите европейски страни излаз на Средиземно море.

България продължава да е с най-ниските цени на горивата, с изключение на Словения и Унгария, където има таван. 30-40 ст. сме под средната производствена цена в Европа, посочи Бенчев.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Скандално в News24sofia.eu! Бойко Рашков нападна журналистът Николай Караколев (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=A076ow3cyKI Бившият вътрешен министър Бойко Рашков очевидно е кълбо от...

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Средната заплата на българина се е увеличила над 2 пъти от 2014 г. насам

Годишният общ доход средно на лице от домакинство е...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

Разследват украинския земеделски министър за далавери с държавна земя

Украинската агенция за борба с корупцията разследва министъра на...

Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Индонезия

Eвакуираха най-малко 800 души след множество изригвания на вулкана...

Задържаха бездомник за оскверняването на гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=e8Q0-4q-BwQ Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит под колонадата на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img