Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бойко Рашков: Не е грешка, арестът на Борисов е закъснял

Снимка: архив БГНЕС

Не е грешка, арестът на (Бойко) Борисов е закъснял. Прокуратурата бездействаше години наред за отношенията между Божков, Борисов и Горанов. Това каза пред БиТиВи бившият вътрешен министър в кабинета „Петков“ – Бойко Рашков.

Относно решението на съда, че тези арести са незаконни, той каза, че като в цивилизована държава трябва да приемем решенията на съда. Фактите са в 470 страници. Това е работа на разследващия орган. Правителството няма такива задължения. Имам сериозни възражения срещу решението на съда, допълни Рашков.

Припомняме, две съдебни инстанции решиха че задържането на бившия премиер Бойко Борисов „не покрива стандарта за непроизволност и законност„. Освен това полицаите са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, която изисква задържания незабавно да бъде уведомен за причините за ареста.

Борисов вече спечели едно дело срещу МВР за незаконното си задържане, но от столичната дирекция обжалваха решението на първата инстанция. На първа инстанция за незаконни бяха обявени и арестите на Горанов и Арнаудова. Настоящият служебен министър Иван Демерджиев обяви, че МВР няма да оттегли жалбите, подадени по време на предишния министър Бойко Рашков, въпреки че самият той не би арестувал Борисов.

Рашков засегна и увеличения мигрантски натиск върху страната ни.

Мигрантският натиск е глобален проблем, включително и на страни в Централна Европа. Това е европейски и световен проблем, категоричен е бившият вътрешен министър в кабинета „Петков“. Като една от мерките за решението му е създаване на препятствия, за да преминават на указаните места, каза той.

По думите му 20 дни не е малко време за един служебен кабинет. Инцидентът в Бургас е трагичен, няма съмнение за това.

Ние като граница на ЕС имаме отговорност да спрем мигрантския натиск от някои африкански страни, част от тях бягат от режима, в който са живели. Трябва да се знае колко мигранти се опитват да преминат граничното съоръжение, заяви Рашков.

По думите му ежегодно в страни като Полша, Литва, Италия – в тези сезони се повишава в пъти мигрантския натиск. Зимата той е поносим, овладяем, обясни той.

Той изтъкваше направеното по негово време в МВР, но не спомена закриването на граничния пункт на Болярово. Предприехме по-драстични мерки, установихме, че има засилен мигрантски натиск, каза Рашков. Решихме Бургаска и Ямболска област да се освободят от задължението да поддържат граничното съоръжение, каза той. По думите му граничната ограда била в окаяно състояние, когато те дошли на власт.

Мигрантските домове са препълнени, отчете Рашков.

За часове в структурите на МВР се подеха рокади. Най-напред Националната полиция, чиито ръководител бе шеф на областната дирекция в Хасково, неговите двама заместници също бяха отстранени. След това бе поискана оставката на шефа на „Гранична полиция“. Като награда за това, че се справихме, бе понижението и последвало освобождение на шефа на Гранична полиция, каза Рашков.

На един от освободените ръководители е казано, че той трябва временно да не бъде на поста, докато минат изборите, каза Рашков.

Опасявам се, че предстоящия вот на 2 октомври да има свобода за купуването и продаване на гласове„, повтори Рашков.

Рашков обясни, че са измислици ползването на бази на МВР за частни партита. Хем казва, че трябва да приключи проверката, хем говори, че е установено ползването на служебни имоти за частни партита. Една служителка е поискала да ползва почивна база и е платила на цени за външни лица, не за служител на МВР, каза Рашков.

Той потвърди, че е звънял на своя приемник в МВР Иван Демерджиев.

Обадиха ми се съседи, за лице, което е влязло през дворовете на съседи. Обадих се на полицията, след това на Демерджиев – Седмо районно е на 1500 м„, мотивира се той.

Запитан дали би оглавил антикорупционна структура – той обясни, че не август месец е време за подобни решения. Правителството на Петков предприе такива действия, които не са вземани от други, обясни той явяването си в кандидат-депутатска листа на ПП.

Другата причина, поради която е търсил телефонен контакт, са рокадите в МВР.

Освободили са директора на РДВР Пазарджик, Хасково. Нямам обяснение за рокадите, някои от освободените лица са по решение на зам.-министри на сегашния министър Демерджев. Сега съм убеден, че по предложение на сегашните зам.-министри са станали промените в МВР. Не смятам, че в предизборна кампания е редно да се посяга на ръководния състав, от който утре ще искаме да действа активно срещу купуването на гласове, допълни Рашков.

Припомняме, още в първите дни на служебния кабинет, воден от Гълъб Донев започнаха рокади на различни служби както в сигурността, така и в интелектуалната собственост.

До този момент са сменени шефът на Гранична полиция Деян Моллов, на Националната полиция Венцислав Кирчев, на агенция „Митници“ Павел Тонев, на Патентното ведомство Таня Митова, на Главна инспекция по труда Елена Аврамова.

Служебният кабинет върна и 17 областни управители.

Кабинетът на Гълъб Донев бе назначен на 2 август 2022 г. за служебен премиер, което може да е около 3 месеца.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Въпрос за деменцията на Байдън ядоса говорител на Белия дом

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер рязко прекъсна интервю във...

Иран показа дрон за атака срещу Израел

На международното оръжейно изложение в Доха (Катар) Иран за...

Русия ще наложи вето на резолюция за КНДР в СС на ООН

Има голяма вероятност Русия да наложи вето на резолюция...

Близо 100 плажа по родното Черноморие са неохраняеми

Близо 100 плажни ивици по Черноморското ни крайбрежие са...

Русия открила доказателства за украинска връзка в атентата край Москва

Руските следователи са открили доказателства, че въоръжените мъже, които...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img