Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове (ВИДЕО)

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/

Стартира полицейска операция срещу купуването на гласове. Това стана ясно на пресконференция относно предприетите от МВР организационни мерки за парламентарните избори.

Операцията е започнала тази сутрин и ще продължи до самия изборен ден – 11 юли. В нея са мобилизирани максималните полицейски сили, с които разполага МВР.

Определени групи, включително представители на политически партии, ще се опитват да спечелят вот не по реда, който се предвижда в закона, заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

По негови думи вече има близо 100 сигнала за купуване на гласове. Образувани са девет досъдебни производства в областите Бургас, Варна, Монтана и Видин, водят се полицейски разследвания.

Били са установени адреси, на които са регистрирани много лица, което е останало от много години, като повечето са неактивни. Предприемат се действия тези регистрации да бъдат премахнати.

Рашков бе категоричен, че трябва да се предприемат ответни действия по отношение на тези, които се подготвят да изкривят политическата картина в страната.

Действа се така, че да се посегне върху свободното упражняване на всеки един български гражданин да избира – това е престъпление от Наказателния кодекс, подчерта министърът.

Той бе категоричен, че служебният кабинет няма да се примири с „уродливата“ политическа практика да се купуват и продават гласове.

Рашков подчерта, че всички лица, които бъдат уличени в подготовка и извършване на такава дейност, ще бъдат подложени на законовите процедури и ще се образуват досъдебни производства.

В Плевенско ако са се обявили, че ще гласуват 300 избиратели, накрая са се оказали 1000. В Кюстендил бивш министър на вътрешните работи е правил едно събиране с един бивш областен управител и с един излязъл в болнични, на която са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна„, обяви министърът.

По негови думи такава форма на изборен туризъм се провежда в доста населени места, където се планира в дните преди изборите да се концентрират голям брой български граждани на един и същи адрес.

Рашков съобщи и че има данни, че в миналото известен политик е организирал покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско.

Ставало въпрос за покупка на гласове за „една партия от известен етнос„.

От полицията дадоха информация и за два случая от Бургас.

Единият е от село Екзарх Антимово, където при претърсване на жилище е открит мобилен телефон със снимки на лични карти на 31 души, на които е било обещано да получат по 80 лв. на глас, ако гласуват за точно определена партия. Ако пък се организира цяло семейство, тогава получават бонус 20 лв.

При втория случай на два адреса при претърсвания са установени списъци с лица, които били длъжници на определен лихвар. На тях им е било обещано дългът им да се опрости част или изцяло, ако гласуват за определена партия. По случая има двама задържани.

Главният секретар на МВР Стоян Темелакиев пък разказа за случай, който се отнася за Германия.

Става въпрос за български гражданин, който е установен трайно там като работещ, в същото време не си е прекъснал контактите с по-оперативно интересни лица на територията на България„, обясни той и допълни, че сънародникът ни е направил фиктивни заявления с цел откриване на секция в Германия, в която да се осъществи гласуване от български граждани, пребиваващи там и заявили желанието си да гласуват.

На брифинга стана ясно, че над 20 000 служители на МВР ще бъдат ангажирани пряко преди, по време и след приключване на изборите.

https://www.youtube.com/watch?v=h52oz3dCb3U&feature=youtu.be
spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Древните вируси – теоретичен страх или реална опасност?

"С покачването на световната температура започва и разтапяне на...

Лондон: Русия е пред дилема за армията си

Публикувани са обяви за набиране на военнослужещи за новия...

Китай отхвърли обвиненията на САЩ и Великобритания в кибершпионаж

Пекин призова САЩ и Великобритания да спрат да политизират...

Путин отново се отрече, че се готви за война с НАТО

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време...

Мним полицай обра жена от Свищов

Той задигнал 400 лева от дома й

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img