Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов захапа правителството, минало времето на пиара (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако има някакъв упрек към правителството, това е, че времето на пиара отдавна било минало.

Те (бившите служебни министри, б. р.) не може, докато бяха министри, да не са виждали числата и тренда нагоре„, разкритикува Борисов на пресконференция в централата на партията.

9 млрд. лв. за декември и това да остане скрито от обществото, без да се коментира по медиите…, недоумява бившият премиер, като даде пример, че правителството на ГЕРБ давало пари за саниране и строителство.

Тези хора няма да построят нищо поради страха си от този метал, защото всеки договор ще им е нагоре. Защо вие спряхте договорите, с кого направихте далаверата на по-високите етажи на корупцията? Защо спряхте евтините договори? За това и велоалея няма да направят„, отсече Борисов.

Той продължи с критиките, като недоумява защо страната продължава да е без Национален план за възстановяване и устойвиост, както и без бюджет.

Борисов се скара на депутатите си да не натякват за партията шах на премиера Кирил Петков с дете навръх Нова година.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов също разкритикува правителството на „Продължаваме промяната“. Той заяви, че промяната продължава 10 месеца, но промяната била в негативен тренд и негативни рекорди в разходите на правителството през декември 2021 г. Правителството е изхарчило над 9 млрд. лв. за един месец, което е необосновано и притеснително за ГЕРБ.

1.2 млрд. лв. били одобрени от Народното събрание в последната работна седмица в края на 2021 г., а за другите над 7.8 млрд. лв. ГЕРБ не знаят за какво са били похарчени и търсят отговори. Защо декември месец 2021 г. използваните средства от фискалния резерв са 4 млрд. и 600 млн. лв., запита Иванов.

По думите му отново негативен рекорд имало в дефицита на държавата. През 2021 г. имало 4 млрд. лв. дефицит, докато през 2017 г. правителството на ГЕРБ имало излишък от почти 1 млрд. лв. По-доброто планиране довело до един балансиран бюджет, като 140 млн. лв. бил излишъкът през 2018 г., а през 2019 г. също имало малък дефицит.

Той настоя за спешни мерки за овладяване на галопиращата инфлация. Четири пъти по-голяма е инфлацията при промишлеността, отколкото при потребителските цени, стана ясно още по време на пресконференцията. С партия шах и анализи не се случа, а се случва с работа и мерки, категоричен бе Александър Иванов.

7.3% била инфлацията през ноември месец миналата година, а ако се погледне в магазините, то инфлацията е много повече. Оттук насетне следва за първи път от тройната коалиция насам двуцифрена инфлация. Дойде четворната коалиция и страната се върна към двуцифрената инфлация, разкритикуваха от ГЕРБ. Нямало никакви мерки за инфлацията, дори нямало неработещи мерки и това било най-притеснително в цялата ситуация.

От своя страна бившият енергиен и икономически министър Делян Добрев разкритикува премиера Кирил Петков за вчерашното му телевизионно интервю. „Мерките няма никакви, но не само, че няма мерки, но вчера имаше интервю на премиера Кирил Петков, който заяви, че е изненадан от увеличението на газа с 30%. Дори секретаря на президента Димитър Стоянов не се стърпя и се смути.“

„Булгаргаз“ щял да изпита ликвидна криза от 150 млн. лв. на месец. По прогноза на експертите от ГЕРБ през януари и март месец ликвидната цена щяла да достигне до половин милиард лева в Булгаргаз. Защо няма компенсации за Булгаргаз, недоумява Добрев.

Той подчерта, че новите управляващи трябвало да знаят, че КЕВР е независим регулатор.

Съставът на комисията е професионален, като от целия състав от ГЕРБ имало само двама представители. Да спрат да се оправдават с КЕВР, призова Добрев.

Той смята, че от „Продължаваме промяната“ готвели Венко Сабрутев до края на месец януари да стане председател на КЕВР. Да не си мислят, че ще сложат политическо назначение в КЕВР, за да го управляват, предупреди Добрев.

Борисов допълни, че поколения политици от президента Георги Първанов, през него досега били водили с Азербайджан прагматична, приятелска, добросъседска и икономическа политика.

Бившият премиер призова Кирил Петков да възложи на ДАНС да разследва откъде е изтекъл договора с азерите. Договорът бил политически, показвал отношенията между двете страни и Борисов не си приписвал заслугите, макар че бил направил много.

Това не са детски игри, а договорът ни е по английското право. Нищо повече не казвам, надявам се да ме разберат правилно и добронамерено„, надява се Борисов.

Според него ударът по „Булгаргаз“, който се готви и реакцията на Димитър Стоянов, водели до размисли, че нещо искали да правят с „Булгаргаз“. Нямало как на мониторите на икономическия, финансов и енергиен министър в служебното правителство да не излизат числата на цената на природния газ.

Няма как тези хора да не са гледали и телевизия! Не може всеки ден да се обяснява по телевизията за руско-украинската криза и да се обяснява, че по руските тръби няма заявен капацитет, „Северен поток 2“ е спрян, за да те изненада КЕВР„, недоумява Борисов.

Той имал добро мнение за настоящия председател на КЕВР Иван Иванов, макар че той да е бил член на „Да, България“ в парламента. Работодателите излезли усмихнати от срещата си с президента Румен Радев и два часа по-късно Министерски съвет не прие точката, за която са се били разбрали, каза още Борисов.

Бившият премиер в типичния си стил се изрази метафорично за настъпването на новата 2022 година.

Беше толкова хубава Нова година, без зари, пиратки, фойерверки, тишина и празнични коледни песни бяха обхванали селата и градовете. Кой нормален човек ще гледа Румен Радев„, заяде се Борисов с президента във връзка със словото му в Новогодишната нощ.

Борисов очаква да види какво ще направи правителството за здравната криза. Той не можел да си представи какво ще се случи в България, ако настъпи случващото се в Русия, Китай и останалите държави. Видяхте ли някой някъде да спазва мерките, запита той.

Ние в момента имаме коалиция, в която ръководителите на две от партиите са в оставка и не ги искат техните симпатизанти„, изтъкна Борисов.

Отново по темата за цената на газа и тока, Борисов призова да не се разводняват повече цифрите за цената на газа и тока и в сряда парламентът да отмени мораториума. Правителството няма алтернатива и това е безсмислено. Спрете схемите и лъжите, хората ви харесват, призова бившият премиер правителството.

Хайде малко поработете срещу управляващите, стига върху опозицията„, призова Борисов медиите, който недоумява каква нова тактика има и какво толкова ново се е променило.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

Вера Йоурова поема ресор „Правосъдие“ в ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността...

Пуснаха от ареста бездомника, обвиняем за оскверняването гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ/ВИДЕО)

Твърди, че не краде. Не е осъждан. Роден е в Добрич, Учил е до пети клас, работил е по гробищата

Атанас Атанасов: ДАНС трябваше да разплете „Боташ“, а не някаква комисия (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=JMUOZXD_4AY Съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на Демократи за силна...

Корнелия Нинова: На 1 май БСП стартира разговори за широко ляво обединение (ВИДЕО)

БСП започва усилени разговори за широко ляво обединение, като...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img