Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов се надява на кабинет с третия мандат (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Снимка; БГНЕС

Всякакви варианти трябва да се направят, за да има правителство с третия мандат. Рисковано е с първия мандат, защото останалите партии няма да ни подкрепят, но и ние няма да се пречупим. Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

Искаме ли парламентаризмът да изчезне и да има президентска република? Лично аз не и затова трябва да проявим воля да направим правителство, защото всичко останало е безотговорно„, настоя Борисов.

Политическото инженерство извън системите партии води до катастрофа и това е видно, добави той и запита какво ще кажат политиците на избирателите и на хората, ако не направят кабинет.

Снимка; БГНЕС

Борисов оцени и като плюс забавянето на връчването на мандатите за правителство от страна на държавния глава. Според него единственото, което може да направи ГЕРБ заедно с ПП за третия мандат, е да се направят мнозинства по темите и те да минават, каза бившият премиер. Иначе ГЕРБ нямало как да управлява със съпредседателя на ПП Кирил Петков.

Борисов не може да каже на президента Румен Радев коя партия е подходяща за третия мандат. Третият мандат трябва да отиде там, където ще има правителство, надява се лидерът на ГЕРБ. Борисов оценява на 100% възможността да се формира кабинет в рамките на третия мандат, но ако не се направи правителство, отиваме на президентска република и се знае кой ще ръководи режима.

За предстоящата среща на ГЕРБ за диалог с „Продължаваме промяната“, която ще се проведе във вторник, Борисов уточни, че ако все пак такава се проведе от страна на ГЕРБ ще участват Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Радомир Чолаков, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев. Борисов лично няма да участва на такава среща, за да не я възпали. Той няма лична вендета, а как да се направи животът на хората по-добър.

Снимка; БГНЕС

Борисов сподели пред медиите и от какво най-много се страхува. Най-големият му страх е от ядрена авария, защото Володимир Зеленски и Украйна имат подкрепата на Запада и не могат да се предадат. „Това е моят кошмар и от това не мога да спя„, предупреди Борисов и добави, че тогава Чернобил щял да ни се види като детска игра.

В типичния си стил бившият премиер коментира и изминалата политическа седмица в Народното събрание. Борисов е доволен от съюзите, в които България участва – ЕС и НАТО, които били подкрепени от огромно мнозинство в парламента. За решението на Народното събрание кабинетът да ускори процеса по приемането на България в Еврозоната, Борисов посочи, че са гласували 157 депутати „За“ – огромно политическо мнозинство. Той даде пример, че ако човек слезе да си купи кафе от машината за 2 лв., в Еврозоната с приемането на еврото, ще даде едно евро при фиксиран валутен курс. Това специално е за световния шампион по фалиране на банки Румен Гечев, заяде се Борисов с депутата от БСП.

Борисов коментира и реформата в КПКОНПИ, която мина в парламентарните комисии. „Антикорупционна коалиция – ГЕРБ, БСП, ДПС, ДБ и БВ – приети в правна комисия и двата закона на ПП, и на Министерския съвет. Огромна антикорупционна коалиция. Тук буди недоумение – ПП не участват в правна комисия по техния закон, а в комисията за МВР г-н Петков предлага да не се разглежда изобщо. Сиреч – основната им опорка в предизборната кампания я заличих с един замах„, посочи той.

Снимка; БГНЕС

Борисов коментира и решението на Народното събрание да окаже военна помощ за Украйна. „Украинското знаме седи от първия ден в централата на ГЕРБ. Огромно мнозинство, огромна коалиция – 175 „за“. Тук също буди недоумение, че само 44 депутата от ПП са го подкрепили. „Против“ са от коалицията „Възраждане“ – БСП“, допълни Борисов.

За втората част на ескадрилата F-16, която ни дава пълноправно участие с един от най-модерните самолети отново огромна коалиция – 161 депутата за, отново лидирана от ГЕРБ. „Тук отново буди недоумение. При евроатлантическите ни партньори това вече е тема – от ПП са 33, които подкрепят, от 53„, отбеляза Борисов.

Според него е много интересно как ще реагират на това от „Демократична България“, които са считали ПП за евроатлантически ориентирани. „Резултатите от гласуванията будят страховито недоумение в много техни поддръжници до момента„, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Само един е бил против – Асен Василев, а въздържал се е Калина Константинова. Много са ми интересни десните, демократичните и всички, които живееха с илюзията, че ПП е проамериканска и проевропейска партия. Отново коалицията ПП начело с Асен Василев, Възраждане и БСП са срещу нас, категоричен бе Борисов.

Снимка; БГНЕС

Десислава Атанасова изброи кои са гласувалите „въздържал се“ от ПП за самолетите F-16: „Калина Константинова, вицепремиер в предишното правителство. Бойко Рашков – борецът с мафията със задкулисието, Венко Сабрутев – топ енергетик на ПП. И две знакови лица – отцепникът Радостин Василев и депутатът Христо. Това е промяната!“.

Не на последно място Борисов коментира и промените в Изборния кодекс, касаещи смесеното гласуване. „Да внесем машините на Мадуро, да внесем неговите специалисти да направят софтуера, да излиза на екрана, че дневникът е подправен. Никой няма доверие в машините, защо се наложи да купим машините на Мадуро„, запита Борисов.

Докато върнем доверието в машината, да има и хартия с всичките ѝ пороци, подчерта той. Борисов постави висока оценка на заместник-председателите на 48-ото Народно събрание и ги похвали, че се справят на изключително ниво. Той е на менене, че има коалиция от 170-180 депутати, които могат да формират коалиция „Честни избори“. Борисов смята, че ще има достатъчно гласове и за конституционно мнозинство за промени.

Малко по-късно от „Продължаваме промяната“ излязоха с позиция относно поканата на ГЕРБ за среща между двете партии. От ПП обявиха, че ще се отзоват на поканата.

Веднага след изборите открито заявихме, че ще разговаряме с всички политически партии по приоритетите, залегнали в предложените от „Продължаваме промяната“ – 16 политики в полза на хората„, посочват от ПП.

В позицията се подчертава, че срещата с партията на Борисов няма да е за подкрепа на мандата на коалицията ГЕРБ-СДС. ПП ще излъчат експерти за диалог по политиките, които са готови да подкрепят като градивна опозиция.

Тъй като вярваме, че българските граждани заслужават да чуят намеренията и ангажиментите лично от лидерите, които взимат решенията, в срещата ще се включат и лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Както вече обявихме, всички срещи на ПП с партиите в парламента за обсъждане на 16-те политики ще бъдат излъчвани на живо„, уточняват от партията.

Снимка; БГНЕС
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ексклузивно в News24sofia.eu! Петя Банкова се сдоби с второ обвинение – за принуда

На Петя Банкова й е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група заедно с баща и син Марин и Стефан Димитрови

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

Зеленски осъди атаката на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди в неделя атаката...

Удължава се забраната за износ на инсулин с още месец

Удължава се забраната за износ на инсулин с още...

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img