Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов с молба до ЦИК да не бъде обявен за депутат. След „не“ получи „да“ (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия първо отхвърли, а след едночасова почивка одобри заявленията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов от „Има такъв народ“ да не бъдат обявявани за избрани народни представители, съобщиха Нова телевизия и „24 часа“.

Информационна агенция News24sofia.eu припомня, че Борисов се отказа от депутатското място и след предишните парламентарни избори на 4 април. Сега той искаше да освободи по едно място от листите на ГЕРБ в Пловдив и 25-и избирателен район в София. Стоянов, който беше кандидат за депутат от листата на „Има такъв народ“, искаше да освободи място в Благоевград.

АДВОКАТ ИЛКО СТОЯНОВ СПРЯГАН ЗА КАНДИДАТ-КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАД ПОДКРЕПЕН ОТ  ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ И БСП - ПИРИНСКО
Илко Стоянов, снимка: „Пиринско“

Заявленията на двамата предизвикаха бурни дискусии на заседанието на Централната избирателна комисия, тъй като първоначално бяха отхвърлени.

Йорданка Ганчева, която е член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, настоя за прегласуване на искането на Стоянов, след като комисията отхвърли това на Борисов. При повторното гласуване искането на Стоянов да не бъде обявяван за избран за депутат не събра нужното мнозинство. Така не е ясно какво точно ще се случи, след като Стоянов днес положи клетва като кмет, а ЦИК отказва да не го обяви за депутат.

По същия начин Борисов пък се явява избран от два района. В комисията възникна спор има ли право ЦИК да приема такива откази. Темата повдигна зам.- председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов. Според него тази практика била от 2014 г., а нормалната процедура изисквала избран за депутат да поиска да бъде осободен от институцията, в която е избран. Според Томов с подобни решения ЦИК насърчавала подвеждане на избирателите.

Аз съм член на ЦИК от 2014 г. и не помня да съм бил подлаган на какъвто и да било натиск. Лично право е на всеки да изрази волята си и да каже дали да бъде или да не бъде избран„, заяви Георги Баханов, член на ЦИК.

Дори в Европейския парламент има практика на първото му заседание да няма празни места, добави Йорданка Ганчева.

Че личната воля трябва да бъде зачитана, настояха Красимир Ципов, член на ЦИК и секретарят на комисията Севинч Солакова. Тя напомни, че такива откази гласуват и общинските избирателни комисии и посочи, че не отговаря на истината твърдението, че тази практика е от 2014 г.

Моля ви за повече разум, за да не стигаме до такива абсурдни решения. ЦИК не може да вземе решение против волята, на който и да било депутат. По същата логика кандидати, избрани от два района, означава, че ние ще им кажем от къде да са народни представители. Насила ли ще накараме някого да положи клетва. Това е на инат. Не приемам решения взети на инат! Ако гласуваме различно според квотата, от която сме избрани, означава, че нямаме никаква експертиза. Поставяме в риск една цяла община – г-н Стоянов сега кмет ли е или е депутат. А в другия случай ще накараме някой да стане депутат по волята на ЦИК„, каза председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Предложението за прегласуване на двете искания на Борисов и на Стоянов не събра нужното мнозинство и членовете излязоха в едночасова почивка.

След като заседанието бе подновено, ЦИК все пак прегласува подадените заявления. От осем присъстващи членове на комисията при гласуването на заявлението на Стоянов седем бяха „за“ и един „против“, а при прегласуването на заявлението на Борисов шест бяха „за“ и двама „против“.

След това ЦИК гласува искането на Николай Колев, който бе кандидат от листата на ДПС да не бъде обявен за избран за депутат. Той освобождава място в Стара Загора. ЦИК прие и искането на проф. Григор Горчев, който бе водач на листата на ГЕРБ – СДС в Плевен, да не бъде обявяван за избран за депутат.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха трима тийнейджъри в Германия по подозрение в тероризъм

Трима тийнейджъри, заподозрени в планиране на екстремистка атака, бяха...

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

"Време е да извлечем поуки, да променим посоката и...

Google уволни 28 служители заради протести срещу договор на компанията с Израел

В отговор на седящи демонстрации против договор с Израел на стойност...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

Русия привика френския посланик заради коментарите на външния министър

Френският посланик в Русия Пиер Леви беше извикан в...

Главчев следи ескалацията, няма нужда от Съвет по сигурност

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img