Борисов: При нужда ползваме студен резерв само от ТЕЦ „Марица Изток“ 2

Views 342
0 0

Студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да разясни в Народното събрание.

Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ „Марица Изток“ 2, заяви министър-председателят в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Припомняме, на 20 юли беше внесено предложението от ГЕРБ и ОП за ограничаване на т.нар. студен резерв – количеството газ, с което страната ни трябва да разполага по закон, и което трябва да се съхранява за извънредни ситуации. Като причина за ограничаване на количеството студен резерв, който да се съхранява в този ТЕЦ, е неговата собственост (той е на Ахмед Доган) и фактът, че за пазенето на този ресурс държавата плаща определени суми.

Депутатите от регионалната комисия одобриха намаляването на количествата „студен резерв“.

От АИКБ приветстваха решението.

Вчера Христо Иванов излезе с обръщение от ТЕЦ „Варна“ и обвини управляващите за съучастие в далаверата със студения резерв на Доган. По изчисленията на „Демократична България“ договорът е струвал на данъкоплатците 54 млн. лв.

Малко по-късно от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че са се самосезирали по случая.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Петкова докладва пред депутатите за студения резерв

Енергийният министър Теменужка Петкова дойде извънредно в Народното събрание да докладва за студения резерв. Темата е обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов я изпратил да доказва на законодателите. Студеният резерв ще бъде предоставян от тук нататък за преходния период до юли 2021 г. на държавната ТЕЦ […]