Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов: Отпускаме десетки милиони за ремонти на свлачища (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=BJyCGvjqiko&feature=youtu.be

Премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция в Искърското дефиле, където преди няколко дни стана свлачище по пътя за Своге. Заедно с него са регионалният министър Петя Аврамова, зам.-регионалният министър Николай Нанков, както и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Борисов отчете, че се заделят десетки милиони за ремонти по старите трасета, може би над 10 млн. лв. ще отидат за свлачища.

Той обърна внимание на тежките условия, в които се работи и уточни, че през нощта не се работи.

Няма смисъл да се рискува човешки живот за ден разлика. Важно е бързо да се разчисти, но при спазване на всички мерки за безопасност, настоя премиерът и допълни, че „за съжаление такава е природата в България„.

В понеделник вътрешният министър Христо Терзийски ще свика междуведомствената комисия по бедствия и аварии, защото има подобно свлачище над Благоевград. За него ще са необходими около 4-5 млн. Може би има и още 5-6 подобни належи. В сряда ще издадем постановление и веднага ще дадем на кметовете да работят. Може би над 10 млн. лв. ще отидат за ремонти на срутища. Трябват мрежи, чистене, изтъкна Борисов.

Премиерът уточни, че при пътя за Рилския манастир ще сложат тунелна шапка и така ще решат проблема със срутище, което е над 100 метра.

Той заяви, че има няколко инвеститора за прохода „Петрохан“, като вече имат проект и се върви към публично частно партньорство, като възможността е за един тунел, който ще се изплати.

Регионалният министър Петя Аврамова коментира, че ще обезопасят и скатовете на 200 метра около срутището в Искърското дефиле, а вторият етап ще има дълбоко анкериране.

Министърът допълни, че ще запълнят всички пукнатини и поясни, че активно се работи по ремонта на пътя за Ботевград.

Борисов разпореди в понеделник министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и кметовете на Варна и Бургас да успокоят населението и да не се притесняват от сух режим, увери Борисов.

Относно нерегламентираните сметища премиерът заяви, че са се появили нови, като напомни още и за почистването на река Искър. По думите му, колкото и да се чисти, ако сами не пазим, няма на кого да се сърдим.

Трябва да се пази. Всеки като си отнесе торбичка и я хвърли, после на кого се сърдим. Когато отидат българите в чужбина не хвърлят по този начин, коментира Борисов.

Борисов настоя още да има по няколко обособени инструктажа за алпинистите на ден. Много е опасно, всеки, който е добронамерен, може да види в какво състояние са скалите. Може да видят горе момчетата къде работят и в какви условия. Лесно се приказва, категоричен бе министър-председателят.

Той допълни, че по трасето трябва да се чистят камъните между два и три пъти на ден. Единственият шанс да се предотврати такова нещо, е да отрежем с 45 градуса наклон. Това са милиарди и по-лошото е, че след това ще тръгнат свлачищата. Трябват мрежи, трябва да облечем колкото може повече скалите, настоя премиерът Борисов.

За предизвиканото свлачище Борисов отново посочи природата в България и настоя да се оправи максимално бързо – до сряда да бъде готово.

Изображение 516307
Изображение 516308
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев предупреди президента да не спъва решенията му (ВИДЕО)

Служебният премиер Димитър Главчев е готов на диалог, но...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Средната заплата на българина се е увеличила над 2 пъти от 2014 г. насам

Годишният общ доход средно на лице от домакинство е...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

Русия: Осем жертви след украински обстрел по Запорожка област

Евгений Балицки, високопоставен руски служител в Запорожка област на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img