Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов недоумява със заповеди ли трябва да плаши и да затваря

Снимка/източник: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов недоумява необходимо ли е със заповед да се затваря и да се влияе ли на психиката и здравето на хората.

На заседанието на Министерски съвет Борисов посочи, че в световен мащаб много по-развити държави от нас продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно. Мелбърн го затвориха, САЩ излизат от СЗО, Белград приложиха мерки срещу коронавируса, даде пример министър-председателят.

Ние считаме, че като развита демокрация хората могат, когато са добре информирани с помощта на медиите, да спазват мерките. Нямало неинформиран човек, смята премиерът.

На него много му били интересни колегите в дясно, когато казвали, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина.

Всеки от нас е информиран, че трите „Д“ са единственото, което предпазват от заболяването, изтъкна Борисов и посочи, че като демократи са дали избор на хората.

Ако има заповед и диктат ще изпълнява, а без заповед няма да изпълняваме, недоумява Борисов, според когото дали да отидеш на мач, бар, ресторант, театър или кино е избор на всеки един човек.

Като спреш на автомагистралата да си заредиш автомобила какво ти пречи да си сложиш маската? Трябва ли да затворим пътищата и после да псуват хората, ядоса се Борисов.

Когато трябва всеки един от нас да полага необходимите мерки, демокрацията ни е в повече. Не знам дали сме задължили някого да ходи на бар, мач или каквито и да било мероприятия, подчерта премиерът.

Той се ядоса и на твърденията на „специалистите“, които казвали, че маските са, за да им запушим устата, сега да затваряме. Заповедта се пише за минути, актуализираните планове за приходите вървят с добри темпове и в същото време кризата ще настане догодина, предупреди Бойко Борисов.

Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме преодолели нито в стопански, нито в икономически план кризата от коронавируса, посочи премиерът.

Вместо да търсим максимална консолидация от държавата, той недоумява защо от опозицията критикуват и считат, че щели да се справят по-добре. Всяка нация трябва да бъде мобилизирана, защото тежките времена предстоят, каза Борисов.

Само преди месец си говорихме за сектори, които фалират, а мярката 60/40 работи на пълни обороти, дават се възмездни пари, които не извират отникъде.

Правим всичко много внимателно, увери Бойко Борисов.

Другите държави също имат своите проблеми и ще искат да ги решат за себе си, а след това да помогнат на другите. Мелбърн до вчера бил даван за пример, като един от най-добрите градове за живеене, а вече е затворен за месец и половина. Представете си днес да издадем заповед за месец и половина всички да се приберат вкъщи, отбеляза премиерът.

Не можем ли да се пазим, за да не спрем всичко. Със заповед ли трябва да се плашим, запита Борисов.

Колегата Петър Москов забравил, че бил здравен министър. Да имало заповед, да стиснем хората пак в тях, недоумява Борисов на идеите на Москов.

Премиерът счита, че това не е редно.

Вие обяснявайте, че това е най-лесното, а трудното е да се научим да живеем с коронавируса, настоя премиерът от министрите си.

Като не останат пари за пенсии, заплати и за основните сектори – тогава се разпада държавността. Нека да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорност. Ако действията със заповеди е фашизъм, то тогава сме добре. На кой не му ясно, че трябва да спазва дистанция, запита министър-председателят.

Борисов благодари на медиите, че помагат много и дават реална представа за това какво се случва у нас и по света с коронавируса. Действително много ви благодаря, продължаваме напред, каза Борисов в заключение.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Корнелия Нинова: На 1 май БСП стартира разговори за широко ляво обединение (ВИДЕО)

БСП започва усилени разговори за широко ляво обединение, като...

Надежда Йорданова: Служебният кабинет се изкуши да се включи в политическите игри

По повод назначението на транспортния министър Георги Гвоздейков

БНБ отново предупреждава за телефонни измами от името на банката

За продължаващи телефонни измами от името на БНБ съобщава...

Главчев следи ескалацията, няма нужда от Съвет по сигурност

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това...

Реката в руския Курган достига критични нива

Нивото на водата в река Тобол близо до руския...

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img