Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов не иска да чува за проблеми с лекарствата, ваксините и заплатите на медиците

Премиерът Бойко Борисов свика работно съвещание за мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемията.

На срещата стана ясно, че през изминалата седмица 12 070 души са излекувани от коронавирус, а София вече излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случая на 100 000, като в тази група остават само областите Габрово и Кюстендил.

В национален план лечебните заведения разполагат с необходимите медикаменти и защитни облекла.

Премиерът нареди националният план за ваксинация на населението да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за гражданите.

Обмисля се ваксинирането да започне от рисковите групи и работещите на първа линия.

Според премиера е от изключително значение да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората, подчерта той и настоя икономиката да работи.

По думи на премиера е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

От своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че днес полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия ще бъдат преведени по сметките им.

Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини, категоричен бе Борисов.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов акцентира върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена тази седмица. За първи път в процедурата ще бъде включена и Приходната агенция. Той посочи, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. Очакванията са, че процедурата ще бъде бърза, така че документи да се подават до седмица и в подобен срок управляващите да отговорят със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК.

Вицепремиерът Томислав Дончев поясни, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени заради ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН. Целта е да се улесни максимално процедурата.

Социалният министър Деница Сачева докладва, че мярката „Запази ме“ стартира от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават в сила.

Тя обясни, че работодателите могат да комбинират новата мярка с останалите помощи – 60/40 или 80/20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт.

Сачева съобщи и че са променени условията на мярката „Заетост за теб“, така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от догодина.

По нейни думи е възможно и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, както и ако отговарят на условията на подоходния критерий. В този случай подкрепата от държавата е в размер на 610 лева на месец.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посочи, че по информация на бранша българският туризъм стои стабилно. Работещите в сектора са информирани, че въведените мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички спазват разпоредбите на здравните власти. Тя увери, че ще бъде безкомпромисна по отношение на нарушенията. Целта е впоследствие да се постигнат нива, които да позволят мерките да бъдат смекчени.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски пък обяви, че от 13 март до 29 ноември са образувани 3180 досъдебни производства във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на здравния министър.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Български социалдемократи отричат да има обединение на левите партии за евроизборите

Български социалдемократи опровергават в свое становище заявката на "Левицата"...

От втори опит: Русия изстреля космически кораб към МКС

Русия изстреля космически кораб "Союз" с руски, беларуски и...

Трима въоръжени атакуваха полицейско управление в Ереван

Въоръжени мъже са нахлули в полицейско управление в квартал...

Георги Свиленски: ГЕРБ и ПП-ДБ загубиха 9 месеца на България

Загубихме 9 месеца. ГЕРБ най-накрая хвърлиха кърпата. Стана ясно,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img