Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов: На този етап извънредно положение не се налага

Бойко Борисов, снимка: БГНЕС

На този етап извънредно положение не се налага. Това становище обедини премиерът Борисов, здравният министър проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Тримата проведоха среща в Министерския съвет, съобщиха от Министерския съвет.

От съобщението не става ясно дали ще бъдат отменени ограниченията до 31 август. Едно от тях е спортните срещи да се играят на празни стадиони.

Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за диагностика и лечение на пациентите с COVID-19. Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения, докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща с премиера Бойко Борисов.

Ситуацията в страната е под контрол, има създадена стриктна координация на всички звена в системата, включително и със Спешната помощ.

Борисов заяви, че няма да бъдат налагани сериозни ограничения.

Така че нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат, изтъкна Борисов на 4 август 2020 г.

Фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положени да бъдат опровергани с факти, поиска Борисов.

Вирусът вече се разпространява по-лесно, дифузно, все още в света не са открити лечение и ваксина. Изключително важно остава спазването на дисциплина, дистанция и дезинфекция, изтъкна Борисов.

Здравният министър докладва на премиера за последните възникнали случаи на заразени с коронавирус в дома за възрастни хора в Русе. За случаите във Варна е сезирана прокуратура.

По заболеваемост на Балканите България е само след Гърция, заяви д-р Кунчев. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония.

Само че от днес Гърция връща отново щаба си. Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите, изтъкна Борисов.

На срещата бе изтъкната и едномилионната демонстрация в Германия срещу мерките. Не бе пропусната и едномилионната демонстрация в Израел. Тези протести означават, че след 6 месеца умората у хората е много голяма и те все по-трудно ще приемат рязко ограничителни мерки, допълни доц. Ангел Кунчев.

Премиерът настоя стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с COVID-19.

На брифинг в Здравното министерство новият министър Костадин Ангелов изтъкна, че върху здравната система в момента няма съществен натиск. Той увери, че болничните заведения имат готовност, при необходимост, да разкрият допълнителни легла.

Ако положителните случаи станат над 350 дневно, в страната могат да бъдат разкрити допълнително 8 415 нови легла, каза министър Ангелов.

По-късно от Здравното ведомство изпратиха справка на хоспитализираните пациенти. Според нея, в болница са 885 души.

След срещата в Министерския съвет и пресконференцията в Здравното министерство бе съобщено, че публиката ще се завърне на стадионите, но при определени условия.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

СИПРИ: Украйна с най-голямото увеличение в света на военните разходи спрямо БВП

През 2023 г. глобалните военни разходи, нарастващи за девета...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Джигити с 90 км/ч над разрешената скорост засече полицията в Сливенско

Превишаване на разрешената скорост с над 90 км/ч са...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img